
AGDAŞ Abone Sayısını Doğalgaz Tanıtım Kampanyaları ile Arttırıyor![]()
![]() ![]()
Åžu an BBS olarak 104 bin, adet olarak da 83 bin aboneyi geçmiÅŸ bulunmaktayız. Abone olduÄŸu halde doÄŸalgaz kullanımına henüz geçmemiÅŸ 20 bin adet hazır potansiyel gaz kullanıcısı bulunmaktadır. 2011 yılında öncelikli hedefimiz bu abonelerin doÄŸalgaz kullanımına geçmelerini saÄŸlamak. 2009 yılı itibari ile yapılan yoÄŸun pazarlama faaliyetleri nedeniyle abone ve gaz kullanıcı sayıları arasındaki makas açılmıştır. Sakarya genelinde 189 km çelik, 1076 km polietilen ve 377 km servis hattı çekilerek, toplamda 1642 km hat ile doÄŸalgazı Sakarya’nın yüzde 90’ına ulaÅŸtırdık. Bu yatırımla birlikte kente çok ciddi bir katma deÄŸer saÄŸlanmıştır. 2011 yılı sonuna kadar 120 bin BBS abone almayı ve 100 bin BBS gaz kullanıcısına ulaÅŸmayı hedefliyoruz. Sakarya ölçeÄŸinde oldukça zor olan bu hedefe ulaÅŸmak için çok yoÄŸun tanıtım çalışmaları yapacağız.
DoÄŸalgaz Ürünü Yeterince Tanınmıyor
![]()
2009 yılı itibariyle yatırım konusunda elde edilen baÅŸarı hikayesini pazarlama ve tanıtım aÅŸamasında da elde edebilmek için yoÄŸun çalışmalara baÅŸladık. MüÅŸteri profilini ve beklentilerini daha iyi algılayabilmek için profesyonel bir anket ÅŸirketine “MüÅŸteri Memnuniyeti” ve “DoÄŸalgazdan Beklentiler” konusunda anket yaptırdık. Anket öncesi kendi yaptığımız tespitleri ve anket sonucunda elde edilen bulguları da dikkate alarak, pazarlama stratejimizi oluÅŸturduk ve bu strateji çerçevesinde çalışmalara baÅŸladık.
Yaptığımız araÅŸtırmalar neticesi ulaÅŸtığımız sonuç ÅŸöyleydi; doÄŸalgaz ürünü yeterince tanınmıyor, ne kadar ekonomik olduÄŸu bilinmiyor ve farklı kullanım ÅŸekilleri (doÄŸalgaz sobası ve mutfakta kullanım) konusunda bilgi eksikliÄŸi var. Bu tespitlerden yola çıkarak, pazarlama stratejimizi üç ana baÅŸlıkta topladık; DoÄŸalgazın tanıtımında tüm kanallar kullanılacak, doÄŸalgazın ekonomik olduÄŸu anlatılacak, alternatif kullanım ÅŸekilleri hakkında bilgi verilecek. Bu üç strateji ile ilgili üç tane slogan oluÅŸturduk ve sahada yaptığımız çalışmaları bu üç slogan üzerinden yürüttük.
“Her Yerde DoÄŸalgaz!”
Birebir ev ziyaretleri, okul sunumları, infomobil araçlar ile tanıtım, kahvehane toplantıları, basın toplantıları, belediye baÅŸkanları ve muhtarlar ile diyalog, cihaz üreten firmalar ve tesisatçı firmalar ile ortak çalışma, radyo ve TV programları, mektup çalışmaları gibi aktiviteler ile doÄŸalgazı her platformda anlattık. Bu çalışmalarda Sakarya Sanayi ve Ticaret Odası (SATSO) bünyesindeki doÄŸalgaz ve sıhhi tesisatçılardan oluÅŸan SATSO 7.Meslek Komitesi ile “Kazan Kazan” ilkesi çerçevesinde ortak çalışmalar yürüttük. Ortak akılın kullanımı neticesinde sektörün ilk uygulamalarını gerçekleÅŸtirdik. Bunlardan biri bu tanıtım çalışmaları esnasında oluÅŸturuldu. Her yıl çevre haftası olarak kutlanılan etkinliklere doÄŸalgaz cihazı üreten firmaları çağırdık ve onların da katılımı ile “DoÄŸalgaz Tanıtım Etkinlikleri” ne baÅŸladık.
![]()
DoÄŸalgaz sektörünün en önemli sorunlarından birisi doÄŸalgazın pahalı olduÄŸu algısıdır. Hazırladığımız yakıt karşılaÅŸtırma tablolarını her platformda (broÅŸürler, basın bültenleri, sunumlar, toplantılar radyo ve TV programları vs.) müÅŸterilerimizle paylaÅŸtık. DoÄŸalgazın ekonomik olduÄŸu gerçeÄŸini her kesimin anlayabileceÄŸi ÅŸekilde çeÅŸitli görsellerle daha anlaşılabilir hale getirdik. DoÄŸalgaza yapılan yatırımın mutfak veya sobada kullanımında bir yılda, kombide ise maksimum üç yılda amorti edilebildiÄŸini anlattık.
“DoÄŸalgazda Alternatif Çok”
“DoÄŸalgazda Alternatif Çok!” sloganıyla, doÄŸalgaz sadece kombide kullanılır algısını deÄŸiÅŸtirdik. Herhangi bir bölgeye doÄŸalgaz verilmesi ile birlikte o bölgedeki ekonomik durumu iyi olan kitle zaten doÄŸalgazı beklemektedir ve doÄŸalgazın gelmesi ile birlikte doÄŸalgaza geçmektedir. Ancak ekonomik sorunu olan kitlelere doÄŸalgazı ulaÅŸtırmada bir takım metotlar geliÅŸtirilmeliydi. Bizim de yaptığımız, bu kitlelere farklı kullanım alanlarını göstererek, hiç olmazsa önce sobada veya mutfakta doÄŸalgaz kullanılsın, daha sonra imkanlar çerçevesinde kombide de doÄŸalgaz kullanımına geçilebilir mesajını vermekti. Bu çalışmalar esnasında ikna olan birçok müÅŸterimiz ocak ya da soba tesisatı yaptırmak için yetkili ÅŸirketlerimize gitmiÅŸler kombi tesisat anlaÅŸması yaparak çıkmışlardır. Bu da bize ÅŸunu göstermektedir, önemli olan müÅŸterilerin gündemine doÄŸalgazı bir ÅŸekilde sokmanın önemli olduÄŸu gerçeÄŸidir. KiÅŸinin gündemine doÄŸalgaz girmesi ile birlikte ocak, soba veya kombide karar kılınarak, doÄŸalgaza geçilmektedir.
“DoÄŸalgaz Tanıtım Grubu” OluÅŸturulmalı
Sizin de bildiÄŸiniz gibi kriz döneminde otomotiv ve mobilya baÅŸta olmak üzere çeÅŸitli sektörleri canlandırmak için devletimiz KDV indirimine gitmiÅŸti. Biz de bu dönemde hem ekonomiyi canlandırmak, hem de doÄŸalgazın yaygınlaÅŸması ile birlikte daha temiz bir çevre oluÅŸması adına, bu indirimden doÄŸalgaz sektörünün de yararlanması gerektiÄŸi hususunu ilgili kurumlar olan GAZBİR’e ve SATSO (Sakarya Sanayi ve Ticaret Odası) aracılığı ile TOBB’a bildirdik. Bu ve benzeri çalışmaların DOSİDER, GAZBİR ve TOBB’daki ilgili meslek komitelerinin de katılımı ile oluÅŸturulacak olan “DoÄŸalgaz Tanıtım Grubu” tarafından yürütülmesi gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz.
GAZBİR’de ve DOSİDER’de bir tanıtım grubu oluÅŸturuldu diye biliyoruz. Ancak çok somut adımların atıldığını henüz göremedik. Yaptığımız tanıtım ve pazarlama çalışmalarını incelemek üzere ÅŸirketimize gelen DOSİDER bünyesinde kurulmuÅŸ doÄŸalgaz tanıtım grubuna doÄŸalgazın tanıtımı ile ilgili bir çalıştay yapılabilir ÅŸeklinde bir önerimiz olmuÅŸtu. Bu konu mutlaka deÄŸerlendiriliyordur diye düÅŸünüyorum.
Çevre Platformu OluÅŸturduk
![]()
Biz Sakarya’nın sadece havasını temizlemekle yetinmedik. Çevre konusunda bir platform olması gerektiÄŸini dile getirdik. SATSO 7.Meslek Komitesi ile birlikte bu fikri, baÅŸta valilik ve büyükÅŸehir belediyesi olmak üzere tüm ilgili kurumlar ile paylaÅŸtık ve “Sakarya Çevre Platformu” oluÅŸturuldu. Türkiye’de bir ilk olan bu uygulama, Mayıs 2010 itibariyle çalışmalarına baÅŸlamış olup, hava, su ve toprak kirliliÄŸi ile ilgili tüm konularda projeler üretmeyi hedeflemektedir. Bu konuda ilk adım atıldı. DoÄŸu Marmara Kalkınma Ajansı’ndan da kredi desteÄŸi alınarak, Sakarya Stratejik Çevre Planı hazırlandı. 2010 yılında hazırlanan bu plan üzerinden bu yıl saha faaliyetlerine baÅŸlanacaktır. Çevre ile ilgili yaptığımız bu çalışmalar nedeniyle SATSO’nun her yıl verdiÄŸi çevre ödülüne 2010 yılında AGDAÅž layık görüldü.
İç Tesisat GüvenliÄŸi
İç tesisat, içinde barındırdığı insan unsuru nedeniyle, yapımı, kontrolü ve onayı son derece önemli bir konudur. Bu iÅŸi yapan ve kontrol eden kiÅŸilerin eÄŸitimli,sertifikalı ve sorumluluk bilinci geliÅŸmiÅŸ kiÅŸiler olması büyük önem arz ediyor. AGDAÅž bünyesindeki yetkili sertifikalı ÅŸirketlerin, iÅŸlerini titiz yapmaları için özellikle ÅŸirket ve çalışan sertifikalarına ait vize takipleri dikkatlice yapılıyor. Güncel ÅŸartname ve standartlar ile ilgili olarak teknik eÄŸitim verilerek iç tesisatlara güvenli gaz arzı konusunda bilgilendirmeler yapıyoruz. Bununla paralel olarak kendi teknik personelimiz de iç eÄŸitimlerle ve gerekli dış eÄŸitimlerle desteklenmiÅŸ ve güncel uygulamalara hazır hale getirilmiÅŸtir.
Güvenlik açısından göze çarpan en önemli husus olan bacaların iyileÅŸtirilmesi ve güvenli hale getirilmesi konusunda önümüzdeki günlerde gerçekleÅŸecek yönetmelik ve mevzuat deÄŸiÅŸiklikleri ile yapılacak çalışmalar saÄŸlam bir zemine oturtulacaktır. Sektörde özellikle bacalar konusunda yetkin personel eksikliÄŸi göze çarpıyor. Bu alandaki eksikliÄŸin giderilmesi ve bacaların iÅŸini bilen eÄŸitimli kiÅŸiler tarafından yapılması iç tesisat güvenliÄŸi açısından da önemli bir açığın kapatılmasını saÄŸlayacak.
Güvenlik açısından bir diÄŸer konu da İç tesisatların yetkisiz ÅŸirketlerle yapılması veya izinsiz tadilat yapılması suretiyle insan hayatını da riske atan durumlar oluÅŸturulmasıdır. Bu konuda kanunda uygulanabilir düzenlemeler yapılarak; eÄŸitimsiz, sertifikasız kiÅŸilerin ve ÅŸirketlerin bu iÅŸi yapmasının önüne ciddi bir set çekilmelidir.
Tek Teknik Åžartname Uygulamasına Geçilmeli
Personel eÄŸitimleri konusunda UGETAM’ın almış olduÄŸu mesafe sektör açısından son derece önemlidir. İç tesisatlarda standardı bulunmayan herhangi bir teçhizat kullanılamaz, bunu saÄŸlayabilmek için kullanılan malzemelere ait vize takibi yıllık olarak yapılmaktadır. Bu takip 1 Mart 2011 tarihi itibariyle GAZMER bünyesinde yapılmakta olup, ürünlerin vize takibinin tek bir merkezden yapılması konusunda çok önemli bir adım atılmıştır. Bununla beraber her dağıtım bölgesinin kendi teknik ÅŸartnamesini uygulaması, uygulamada bir takım farklılıkların oluÅŸmasına neden olmaktadır. Önümüzdeki dönemde yapılabilecek çalışmalardan biri de iç tesisat yapımında tek teknik ÅŸartname uygulamasına geçilmesi olabilir. Bu ÅŸekilde farklı uygulamalar da ortadan kalkar.
Yine bir diÄŸer önemli konuda iç tesisatların periyodik kontrolü konusudur. Periyodik kontrol hususunda çıkacak yönetmelik ve mevzuatlar özellikle eski tesisatların ve bacaların güvenli hale getirilmesini de saÄŸlayacaktır. Burada önemli olan bu kontrolün alışkanlık haline getirilmesidir.
İlginizi çekebilir... Öykü dönüşerek devam ediyor...Son beş sayı için hazırlamaya çalıştığım "Doğalgaz dergimizin 35 yıllık öyküsünden ayrı bir keyif aldım. Büyüklerimizi hatırladım. Rahmetli olanl... Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Ekim 2022Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin
Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Ekim 2022... Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Haziran 2022Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin
Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Haziran 2022... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.