
Mevcut Merkezi Isıtma Sistemli Binalarda Isı Pay Ölçer veya Kalorimetre Cihazı Kullanmak Artık Zorunlu![]()
BilindiÄŸi üzere 02.05.2007’de yürürlüÄŸe giren 5627 sayılı “Enerji VerimliliÄŸi Kanunun” 7. Maddesinin C bendi ve geçici 6. Maddesi gereÄŸi;
![]()
Sistemin uygulanmasını saÄŸlamayan bina yöneticileri ve kiÅŸiler hakkında Kabahatler Kanunu’na muhalefet suçundan cezai iÅŸlem uygulanabilecek.
Yasaya göre; çoklu kolon ile merkezi ısıtma sistemine sahip eski binalarda dönüÅŸüm için verilen 5 yıllık süre doldu ve 02.05.2012 tarihinden itibaren, ısı pay ölçer kullanılması zorunluluÄŸu baÅŸladı. Bu binalarda radyatörlerin daire içerisinde birden fazla olan kolon borularından beslenmesi halinde, tümüne tek tek ısı pay ölçer takılması gerekiyor. Mevcut ısıtma sisteminin, daire içi dağıtım kolektörlü olması halinde ise; gidiÅŸ-dönüÅŸ su sıcaklığı ile okunan debi üzerinden daire bazında ölçüm yapan kalorimetrenin (ısı sayacı), ana hatla kolektör arasına, yani daire giriÅŸine takılması gerekiyor.
Isı pay ölçerlerin yanı sıra yönetmelik gereÄŸi bütün radyatörlere termostatik vana takılması zorunluluÄŸu var. Ayrıca termostatik vanaların oluÅŸturacağı hidrolik dengesizlikten dolayı basınca ve debiye göre kendini ayarlayabilen sirkülasyon pompalarının tesis edilmesi gerekiyor ve böylece her bir konutun bireysel ısı harcaması hesaplanabiliyor.
Yasanın çıktığı 02.05.2007 tarihinden sonra yapılan merkezi ısıtmaya sahip yeni binalarda ise ruhsat alabilmek için, “ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına baÄŸlı olarak paylaşımını saÄŸlayan sistemler”in kurulması ÅŸartı 5 yıldır aranıyor.
Daire Sıcaklığı 15 Derecenin Altına DüÅŸürülemeyecek
Toplam ısıtma giderlerinin hesaplanmasında; bina bazında merkezi ısıtma yapılıyorsa, yüzde 70’i bağımsız bölümlerin ölçülen ısı tüketimlerine göre paylaÅŸtırılacak. Toplam ısıtma giderlerinin yüzde 30’u ise, ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları, asgari ısınma ve iÅŸletme giderlerinden kaynaklı ısı giderleri olarak, bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaÅŸtırılacak.
EÄŸer birden fazla bina da tek merkezden ısıtma (bölgesel ısıtma) yapılıyorsa; yüzde 80’i bağımsız bölümlerin ölçülen ısı tüketimlerine göre paylaÅŸtırılacak. Bu durumda toplam ısıtma giderlerinin yüzde 20’si ise; ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları, asgari ısınma ve iÅŸletme giderlerinden kaynaklı ısı giderleri, olarak bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaÅŸtırılacak. Isı pay ölçerler yakıt tüketiminin paylaÅŸtırılmasını saÄŸlarken, kalorimetreler tüketimi aritmetik olarak ölçme özelliÄŸine sahiptir. Dolayısıyla ısı pay ölçer kullanıldığında kullanım mahallerine iliÅŸkin bilgilerin doÄŸru girilmesi saÄŸlıklı paylaşım için çok önemli. Daha doÄŸru paylaşım için, yeni binalarda çok sayıda ısı pay ölçer kullanımı yerine, tek kolonlu ve kalorimetreli uygulamalar yapılması en doÄŸru uygulamadır. Bu konuda vatandaÅŸlarımızın bilgilendirilmesi ve konunun öneminin anlatılması gerekmektedir.
Yasa gereÄŸi dairesini kullanmayanların, radyatör vanalarını tamamen kapatmaları ya da ödeme yapmamaları mümkün deÄŸil. Kullanılmayan dairelerde, mahal sıcaklığının 15 derecenin altına düÅŸürülmemesi zorunlu tutuluyor. Kullanılmayan daire sahiplerinin, ortak alanların ısı gideri ile sabit 15 derece ortam sıcaklığını karşılayacak fatura tutarını ödemesi zorunlu hale geliyor.
Ceza Uygulaması Değil Destek Gerekiyor
Ülkemiz ve dünya enerji kaynaklarının daha ekonomik kullanımı, bunların çevreye olan olumsuz etkilerinin asgari seviyeye indirilmesi, insanlığın geleceÄŸi açısından hayati öneme sahiptir. Enerji konusunda dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye’de, dışarıdan aldığımız petrol ve doÄŸalgazdan elde ettiÄŸimiz enerjinin yüzde 20‘sini ulaşımda, yüzde 42‘sini sanayide, yüzde 38‘ini bina ısıtmasında kullanıyoruz.
Merkezi sistemli binalarda kalorimetre veya ısı pay ölçer uygulamasına tam olarak geçildiÄŸinde bu rakam üzerinden yılda yaklaşık yüzde 40 tasarruf yapılması hedefleniyor.
Binalarda yüksek verimli kazan ve mantolama gibi ısı yalıtımı süreçleri tamamlanmadan, ısı pay ölçer veya kalorimetre kullanımının enerji verimliliÄŸi açısından beklenen tasarrufu saÄŸlaması, tartışmalı bir konudur. Ayrıca ısı pay ölçer ve kalorimetre cihazları üreten ve satan firmaların, yasaya göre Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiÅŸ firmalar olması gerekmektedir. Ancak, piyasada bu yetkiyle üretim ve satış yapan firmaların sayısal azlığından dolayı maliyetlerin yüksek oluÅŸu, yasayla bunları kullanmak zorunda bırakılan vatandaşın aleyhine bir durum yaratmaktadır.
Sistem kurulumu ve iÅŸletme giderleri maliyetleri azımsanamayacak rakamlarda olan, bu nedenle toplam enerji ödemelerinin azalmayacağını düÅŸünen vatandaşın, bu tür yatırımları desteksiz yapması beklenmemelidir. Isı yalıtımı ve enerji verimliliÄŸi uygulamalarında bütünlüklü politikalar izlenmesi, cihazların alınması ve takılması esnasında oluÅŸacak maliyetlerin karşılanmasında vatandaÅŸa finansman desteÄŸi, taksitlendirme gibi seçenekler sunulması gerekmektedir. Uygulamaya geçiÅŸteki sıkıntıları cezai iÅŸlemlerle deÄŸil, vatandaşı destekleyerek çözmek, sosyal devletin temel görevidir.
İlginizi çekebilir... İSİB "2024 İhracatın Liderleri Ödülleri" Sahiplerini Bulduİklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) tarafından 29 Nisan 2025 Salı günü Ankara'da Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğ... Kombileri, Yaz-Kış Tasarruflu Kullanmak İçin Yapılması GerekenlerTermo Teknik Türkiye Satış Müdürü Cem Bayramoğlu, yaz ve kış aylarında kombilerin verimli kullanılması için yapılması gerekenleri paylaştı.... Sakarya Gaz Sahası'nda İlk Faz TamamlandıBir grup gazeteciyle bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karadeniz'de günlük 9,5 milyon metreküp üretime ulaşıla... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.