21 Åžubat 2017 | HABERLER
| 1.944 kez okundu |
Türkiye’nin enerji arz güvenliÄŸinde kritik öneme sahip Tuz Gölü Yeraltı DoÄŸalgaz Depolama Tesisi’nde ilk gaz depolanmasına baÅŸlandı. Proje kapsamında Tuz Gölü'nün yüzeyinin 1400 metre altında, 12 suni maÄŸaraya, 1,2 milyar metreküp doÄŸalgaz depolanacak. Yaklaşık 700 milyon dolara mal olan tesisin, 10 Åžubat’ta gerçekleÅŸtirilen açılış törenine CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, BaÅŸbakan Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak katıldı.
Avrupa'ya giden doÄŸalgazın güvenli tek geçiÅŸ ülkesi konumunda bulunan Türkiye'nin Tuz Gölü'ndeki en büyük doÄŸalgaz depolama tesisi tamamlandı. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, BaÅŸbakan Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın katıldığı tören ile açılışı yapılan Tuz Gölü Yeraltı DoÄŸalgaz Depolama Tesisi Türkiye’nin enerji arz güvenliÄŸi için gerçekleÅŸtirilen önemli bir proje.
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, proje kapsamında Tuz Gölü'nün yüzeyinin 1400 metre altında doÄŸalgaz depoları oluÅŸturulduÄŸu; her biri 630 bin ile 750 bin metreküp arasında kapasiteye sahip 12 suni maÄŸaraya 1,2 milyar metreküp doÄŸalgaz depolanacağı bilgisini vererek sözlerine ÅŸöyle devam etti: ”Türkiye daha önceki pek çok ilk gibi burada inÅŸa edilen depolama tesislerinin teknolojisi ve mühendisliÄŸiyle ilk defa tanıştı. Buraya yola çıkarken, imzayı attık. Bu törenimizle Tuz Gölü'nün altındaki depolara ilk doÄŸalgaz basma iÅŸlemini baÅŸlatıyoruz. Ülkemizin günlük ihtiyacının 6'da 1'i temin edilecek. Atil durumlarda ülkemizin gaz ihtiyacını karşılamaya yönelik baÅŸka çalışmalarımız da var. Açılışını yaptığımız 1,2 milyar metreküplük doÄŸalgaz kapasitesini 5,4 milyar metreküpe çıkaracak yeni bir yatırımı da baÅŸlatıyoruz. Bu yatırım da devreye girdiÄŸinde günlük doÄŸalgaz miktarı 80 milyar metreküpe çıkacak. İzmir'de Türkiye'nin ilk LNG depolama terminalini de baÅŸbakanımız ve bakan arkadaÅŸlarımızla birlikte hizmete aldı. Trakya ve Mersin'deki depolama merkezleriyle, ülkemiz doÄŸalgaz depolama alanında önemli bir yere geliyor. Bunlar basit yatırımlar deÄŸil”.
BaÅŸbakan Binali Yıldırım ise konuÅŸmasında Tuz Gölü Yeraltı DoÄŸalgaz depolama tesisinin Aksaray'lilara hayırlı olmasını diledi ve ÅŸunları söyledi: “Aksaray tarih boyunca medeniyetin buluÅŸtuÄŸu, bugün de özellikle kuzeyi güneye baÄŸlayan bir geçiÅŸ noktası. Ancak uzun yıllar boyunca araçlar ÅŸehrin içine uÄŸramadan geçiyordu. 15 yılda hükümetlerimiz döneminde Aksaray'a tam 5 milyar yatırım ve destek saÄŸladık. 2006 yılında Aksaray Üniversite'sini kurduk. 2003 yılında sanayi, 2005 yılında konutlarda doÄŸalgaz kullanımı saÄŸladık”.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ise bugün Türkiye açısından enerji piyasası ve arz güvenliÄŸi için tarihi öneme sahip bir tesisin açılışı için bir araya geldiklerini vurgulayarak ÅŸunları söyledi: “Tesisin sözleÅŸmesi, 2012 yılında imzalandı ve 2013'te de inÅŸaatı baÅŸladı. Türkiye enerjideki stratejisini üç unsur üzerine kurdu; bunlardan ilki gerçekleÅŸecek projelerin tüm tarafların menfaatine olması. İkinci unsur da bölgesel ve küresel enerji arz güvenliÄŸine katkıda bulunulması. Üçüncü konu ise bölgenin ve dünyanın huzuruna katkıda bulunmak. Bu ÅŸartlara uyan her projeye destek olacağız. Bunlardan biri olan Türk Akımı projesini Sayın CumhurbaÅŸkanı'mızın himayesinde Dünya Enerji Kongresinde imzaladık. Arz güvenliÄŸi için önemli gördüÄŸümüz yüzer LNG tesisini de Türkiye'ye kazandırmak için bir proje baÅŸlattık ve bunun ilk örneÄŸini Aralık'ta AliaÄŸa'da devreye aldık. Bugün bu çalışmalara ek olarak Aksaray Sultanhanı'ndaki tesisimizi açıyoruz."
DoÄŸalgazın yanında elektrik alanında da benzer bir stratejiyi yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırmak için baÅŸlattıklarını dile getiren Albayrak, özellikle yerli kömüre dayalı elektrik üretimin payını artırmayı amaçladıklarını söyledi. Albayrak, 2016'da yerli kaynakların elektrik üretimindeki payını yüzde 49,3'e çıkararak, AK Parti iktidarlarının rekorunu kırdıklarını vurgulayarak, ÅŸunları kaydetti: "Geçen yıl, yerli kömürün elektrik üretimindeki payını bir önceki yıla göre yüzde 23 artırdık. Yerli kömürün toplam portföyün üzerindeki payını artırmak için kömür rezervlerini deÄŸerlendirmeye baÅŸladık. Yatırımcının iÅŸini kolaylaÅŸtıran bir sistem kuruyoruz. Buna karşılık yatırımcılarımızdan yeni nesil, çevre ile uyumlu ve son teknoloji termik santraller kurulmasını istiyoruz. Aynı ÅŸekilde iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi de taviz vermediÄŸimiz noktaların başına geliyor. 2016'da yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payını da yüzde 31'in üzerine taşıdık. Yenilenebilir enerjide de aynı formatta bir sistem ortaya koyuyoruz. Tüm izinleri alınmış, altyapısı tamamlanmış, yatırımın hızla hayata geçmesini teÅŸvik edecek modelle yerli üretim ve Ar-Ge altyapısını korumak için de bir ÅŸartname oluÅŸturduk. GüneÅŸte ve rüzgarda iki büyük yatırımı da sizlerin huzurunda hayata geçiriyoruz."
R E K L A M