ÜRET BRÜLÖR
200x200 piksel Reklam Alanı

“Turistik ve Sanayi Tesisleriyle AVM, Hastane, Plaza ve Benzeri Tüm Yatay ve Dikey Yapıların Teknik Müdürlerinin Derneğiyiz”

“Turistik ve Sanayi Tesisleriyle AVM, Hastane, Plaza ve Benzeri Tüm Yatay ve Dikey Yapıların Teknik Müdürlerinin Derneğiyiz”

13 Mayıs 2011 | HABERLER
163. Sayı (80)
1.433 kez okundu

UTTMDBilimsel programlara ve ilgili projelere destek vererek, kamu ve özel sektörle işbirliği içerisinde hareket eden Uluslararası Tesis Teknik Müdürleri Derneği (UTTMD)nin; otel, alışveriş merkezi, sanayi tesisi, hastane, plaza gibi yapıları inşa edecek kişi ve şirketlere danışmanlık hizmeti verecek bilgiyi sağlayarak, uzmanlık tavsiyelerinde bulunacak bir yapılaşmayı hedeflediklerini ifade eden UTTMD Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Evcioğlu, derneğin gelecek dönem hedeflerini ve gerçekleştireceği faaliyetleri dergimize anlattı.
 
UTTMDUluslararası Tesis Teknik Müdürleri Derneği (Association International of Facilities Technical Managers-AIFTM) Dernekler Kanunu’nun gereği süreçleri tamamlayarak  15 Aralık 2010 itibariyle faaliyetlerine başladı. Merkezi İstanbul’da bulunan dernek; turistik ve sanayi tesislerini, alışveriş merkezlerini, fabrikaları, hastaneleri, hizmet şirketlerini, plaza ve benzeri tüm yatay ve dikey tesislerini kapsayacak ve üyeleri bu tesislerin bakım ve yönetiminden sorumlu müdürlerle bu tesislerde teknik müdür ve eş düzeyde görev alan personelden oluşuyor. Dernek, teknik ve IT bilişim birimlerinin müşterek ihtiyaçları ile ilgilenmeyi ve bunların en uygun yöntemlerle karşılanmasını sağlamayı hedefliyor.
 
Meslek mensubunun mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak ve onları mesleki düzeyde geliştirmek, mesleğe aday olan kişileri yetiştirmek amacıyla tesislere stajyer adayları göndermek ve onları dernekçe saptanmış olan eğitim programına göre eğitmek maksadıyla kurulan UTTMD, aynı zamanda ilgili Teknik Müdür sertifikasyonu yapıyor, yayınlıyor ve bu eğitimleri veriyor. Bu kapsamda yurt içinde ve yurt dışında eğitim, lisan, mesleki kurslar planlıyor. Meslek alanında bulunan tüm dernek ve kuruluşlarla işbirliği yaparak, ortak programları uygulamaya sokan UTTMD, ilgili resmi ve özel kurumlar ile eğitim birimlerinin katılımıyla müşterek bir eğitim programı oluşturuyor. Sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikte insan kaynağı yetiştirilmesi için kurs ve seminerler planlayan UTTMD, ilgili bakanlıklar, meslek odaları ve dernekler ile eşgüdüm kurarak belgelendirme sağlıyor. 
 
Faaliyetlerimize Hız Verdik
Tesislerin teknik işletmesi için gereken standartların oluşturulmasını destekleyen ve tesislere faaliyet alanı ve amaçlarımıza uygun tavsiyelerde bulunuyoruz. Dernek olarak tesislerimizin ulusal standartların gereğini yerine getirmelerine destek verirken uluslararası standartlara ulaşmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu yolda, meslek odaları, üniversite ve kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği yapıyor, dış ülkeler de aynı amaçlara yönelik akademi, dernek ve ilgili birimlerle ilişki kuruyor, meslek mensubu üyelerin teknik problemlerine çözüm üretiyoruz. Meslek faaliyet alanında olan çeşitli konularda bilgi bankaları kurma çalışmalarımız sürüyor. 
 
Otel, alışveriş merkezi, sanayi tesisi, hastane, plaza gibi yapıları inşa edecek kişi ve şirketlere danışmanlık hizmeti verecek bilgiyi sağlayarak, uzmanlık tavsiyelerinde bulunacak bir yapılaşmayı hedefliyoruz. Tesislerde sözleşme şartlarına uygunluğun sağlanıp sağlanmadığı hususunda tarafların talebi üzerine teknik konularda rapor hazırlayacak ve ihtiyaçlara çözüm üreteceğiz. Tesislerin yarı ömür modernizasyon ihtiyaçlarını belirlemek, teknik yönden yenilenmesi için inceleme yapmak ve uzman raporu verilmesini organize etmek veya tavsiye etmek, tesislerde bulunan ve ömrünü doldurmuş ve doldurmakta olan cihaz ve ekipmanların yenilenmesini sağlamak üzere tesislere bilimsel destek sağlamak, teknik işletme yönünden teknik kuruluşunu organize etmek isteyen kuruluşlara danışmanlık yapmak, tesislere entegre proje desteği vermek, tesisler için planladığımız ve hazırladığımız “Varlık Bakım Yönetimi” konseptini uygulamak ve geliştirmek, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Çevreye Duyarlı Tesisler Yönetmeliği çerçvesinde yürüttüğü Yeşil Yıldız gibi bakanlık projelerine destek vermek, bakanlıklarımızın talep edeceği konularda araştırma yaparak ilgili birimlere rapor vermek, belediyelere teknik danışmanlık hizmeti vermek, atık ve tehlikeli atık yönetmeliklerinin uygulanmasına destek olmak, enerji tasarrufu ile hava kalitesinin ve su kalitesinin arttırılmasına yönelik projeler üretmek, atık ve geri dönüşüm alanlarında faaliyette bulunan tesislere destek vermek, çevreye duyarlı tesis olma yolunda ilgili resmi ve özel sektör projelerine destek vererek tesislerin karbon salınımlarının azaltılmasını sağlamak öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor.
 
Bu hedefler doğrultusunda, bilimsel programlara ve ilgili projelere destek vererek, kamu ve özel sektörle işbirliği içerisinde hareket ediyoruz. Ayrıca sosyal sorumluluk projeleri de gerçekleştiriyoruz. Hedeflerimiz arasında; eğitim ve spor merkezleri gibi tesisler açmak da yer alıyor.
 
İlk Etkinlik Olarak 1. Ulusal Tesis Yönetim Sistemleri Kongresi’ni Düzenliyoruz
UTTMD olarak bu yıl içinde yapacağımız en önemli faaliyetimiz 30 Kasım - 4 Aralık 2011 tarihleri arasında tesis yönetim sistemleri sektörüne yönelik bir kongredir. Antalya, Belek, Maritim Pine Beach Hotel’de yapılması planlanmış olan “1. Ulusal Tesis Yönetim Sistemleri Kongresi”nde; otellerde, hastanelerde, alışveriş merkezlerinde, fabrikalarda, havalimanlarında ve benzeri çeşitli binalarda tesis yönetim sistemlerine ilişkin sorunlar tartışılarak deneyim ve tecrübeler paylaşılacak.
 
“FMS 2011” adını taşıyan bu kongrede ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların, teknik müdürlerin, derneklerin, idarecilerin, bilim adamlarının, yatırımcıların buluşacağı bir ortam yaratmayı amaçlıyoruz. UTTMD için uluslararası bir kavram olmanın ayrı bir önemi var. Tesisler açısından mevcut sistemlerin konfigürasyonları ve ekipman ağaçları incelendiğinde bunların bir çoğunun yurtdışı kaynaklı olduğunu görüyoruz. İleride milli  ürünlerimizi daha fazla yaygınlıkta kulanmayı umuyoruz. Bununla birlikte ekipmanların uluslararası menşei olmasının bence önemli bir sakıncası yok. Çünkü; Türkiye, Balkanlar’dan, Asya’dan, Ortadoğu’dan gelen yolların kavşağında yer alan bir ülke ve bu konum tesislerimiz açısından da önemli bir zenginlik yaratmakta.  Anadolu, nasıl medeniyetler beşiği ise tesisler de değişik sistemlerin, ürünlerin geldiği ve buluştuğu ve son dönemde yeni sistem ve teknolojilerin akın ettiği ortak alana dönüşüyor. 
 
Kongrenin adı neden “Facility Management Systems” kelimelerinin kısaltılmışı olan FMS? 
Çünkü bu kongre çok geniş bir spektruma hitap ediyor. İleride bu kongrelerin “yerli ve yabancı tüm üyeleri buluşturması” dileğindeyiz. Her ne kadar konuşmacılarımız arasında yabancı konuklarımız da bulunsa ve uluslararası olma özelliğini şimdiden taşısak, biz bu etkinliği ulusal kavram olarak  çok geniş bir yelpazede ele alacağız.  Bu nedenle kongremizi daha çok ulusal vasıflı bir kongre olarak tasarladık. Bu kongre, milli tesislerimizin ve sanayimizin gelişmesine ve yenilenmesine önemli katkılar getirecektir. İlk hedef, bu kongreye katılacak olan idarecileri bir araya getirmek ve tesis yönetimi kapsamına giren bütün sistem ve süreçleri uygun ölçülerde tartışmaktır. 
 
Kongremiz düzenlenme tarihini ilan etmeden bile sadece adı ve içeriği ile büyük ilgi çekti. Konuyla ilgili olarak her gün aşağı yukarı çok sayıda görüşme yapıyoruz. Özellikle teknik idarecilerimizden destek ve tebrik alıyoruz. Hepsi, böyle bir kongrenin  çok isabetli olduğunu söylüyor, kongre gününü sabırsızlıkla beklediklerini belirtiyorlar. Böyle bir buluşmanın kendileri, çevreleri, tesisleri ve her şeyden önce ülkemiz için hayırlı bir çalışma olacağını düşünüyorlar. 
 
En Önemli Özelliği İşletme Mühendisliğine Yönelik Olması
Bizim kongremizin en önemli özelliği işletme mühendisliğine yönelik bir çalışma olmasıdır. Bu yıllardır eksikliğini hissettiğimiz bir konudur. Müteahhitler, inşaatlarını yaparlar, mimarlar binaları güzelleştirirler. Ama çalışmalarını bitirirler, daha sonra binanın bir iekilde devir teslimi  yapılır ve bir teknik müdür gelir, tesisin başına geçer. Bundan sonra tüm yük bu teknik müdürün omuzlarındadır. Teknik müdürlerin çalışma performansları, becerisi, kapasitesi, ona verilen lojistik destek gibi konular o tesisin ömrünü ve karakterini belirler. Tesis de nasıl başlarsa öyle gider. Yıllar içerisinde işletmeye yönelik eksikliklerin acısını ise misafirler çeker. Örneğin bu tesis bir hastane ise eksikliklerden kaynaklanan olumsuzluklar doğrudan hastalara yansır. 
 
Biz bu eksikliklerin yaşandığı bu boşluğu doldurmaya çalışıyor ve bir nevi eli işin üstünde olanların buluşmasını gerçekleştiriyoruz. Ayrıca bu işlerin hazırlayıcılarını, tasarımcılarını  da aramıza davet edeceğiz. Onların yaptıkları planlamalar üzerinden işletmelerin şu andaki teknik performanslarını, hava kalitesini, su kalitesini, enerji ile ilgili verimlilik unsurları gibi birçok hususun tartışılmasına olanak sağlayacağız. Sektörümüzün en acil konularını ön plana aldık. Bunlarla ilgili uzman kurum, kuruluş  ve kişiler davet edildi. 
 
2 bin Katılımcı Hedefliyoruz
Kongremiz buraya gelecekler için hem bir eğitim, hem de bir tatil fırsatı olacak.  Tüm senenin muhasebesi yapılacak. Sene boyunca yapılacak müteakip seminerlerin organizasyonu için de bir odaklanma alanı veya bir eşgüdüm merkezi yaratılacak. Şimdiden İzmir’den, Antalya’dan, İstanbul’dan, Manisa’dan, Mer-sin’den, Adana’dan, Kıbrıs’tan teknik müdürlerimiz ile temas içerisindeyiz. Hedeflediğimiz katılımcı sayısı 2 bin kişi. En az bin tane tesis ve markayı da kongrede görmek istiyoruz. Burada esas olan tesis teknik müdürlerinin isteklerini, ilgi alanlarını buluşturmak. Onlara ihtiyaçları ile ilgili bir hitap alanı oluşturmak amacındayız. Her şeyden önemlisi konuşmacıların çok önemli bir bölümü tesislerin teknik müdürleri olacak. Teknik müdürler sistemleri ile ilgili sorunları hazırlayarak orada anlatacaklar. Bu aslında çeşitli sektörlerimize büyük katkı getirecektir. Teknik müdürler uygulamalarını, tecrübelerini paylaşacaklar. Bu uygulamaların yarar ve zararlarını da bunları yaşayanlar anlatacak. Tanıtımı yapılması gereken sistemler,ürünler  ile ilgili tanıtım seansları da olacak.
 
Tesis Yönetimi Kavramı Türkiye’de Henüz Yeni
Tesis yönetimi kavramı içerisinde; mesela bir plazanın, havaalanının, bir banka binasının yada bir alışveriş merkezinin sistemlerinin yerel veya uzaktan yönetimi gibi konular bulunur. Yurtdışında, özellikle ABD ve Avrupa’da son derece yaygın olan bu uygulama bizde henüz gelişme aşamasında. Bir de işin ciddi bir boyutu var ki biz bu tarafını özellikle vurgulamak isteriz. Bu da taşeron şirket kullanmak. Tesis yönetimi, bize göre en etkin olarak şu anda tesislerinizin kendi kadrolu çalışanlarının içinde oldukları çevrimdir. Bizim algılamamız böyle. Bununla birlikte ülkemizde ihtiyaç duyan tesislerin tesis yönetimi ile ilgili yurtdışındaki uygulamalara benzer doğru uygulama yapmaları konusunu da destekliyoruz. Tesis yönetimi anlayışımızın temelinde, çalışanlarımızın, emek veren insanlarımızın gerçekten hak ve menfaatlerinin ön planda olduğu emeklerine saygı duyulduğu bir sistem bulunmalıdır. 
 
Salonlar Konularına Göre Renklendirildi
Ayrıca çalışmalarımızda yeşil renkli salonu yeşil çevre ile ilgili konulara, sarı renkli salonu ısıtma ve soğutma konularına, mavi renkli salonu su ile ilgili konulara ayırarak renkli kodlamalar yaptık. Kongre salonlarımızın olduğu yerde 200’den fazla tedarikçinin yer alacağı büyük bir stand alanı olacak. Kongre sonunda da kongrede yayınlanan, paylaşımlar ile ilgili bir bildiriler kitabı yayınlayacağız. Bu arada eminim ki sadece teknik müdürlerimiz değil katılımcıların tamamını ilgilendiren ve heyecanlandıran bilgilerin paylaşımları olacaktır. Yöneticiler, dernek temsilcileri, yatırımcılar bu kongreye gelebilirler. Burada sadece belirli kurumların ön plana çıkacağı gibi bir beklenti olmamalı. Burada bir beyin fırtınası alanı oluşturulacak. Konular çok geniş ve bu konuları kongrde sonrasında tartışmaya devam edeceğiz. UTTMD’nin bir standart beyan etme gibi bir hedefi yok. Sadece istişari bir görüş oluşturacak bir kongre olacak bu. Devletten destek isteme konusunda ön görüşmeler yaptık. Ben devletimizin konuya pozitif bir bakış açısıyla destek vereceğini umuyorum. Gerekli temaslarımızı sürdürüyoruz. Şimdiye dek hepsi olumlu bu temasların. TTMD, İSKİD, İSKAV, DOSİDER gibi dernekler ile de bir araya gelerek onların bilgi birikimi ve tecrübelerini paylaşmayı istiyoruz.

 

İlginizi çekebilir...

Enerji Girişimcileri Tek Çatı Altında

Enerjinin birçok alanında faaliyet gösteren girişimciler tek çatı altında toplanıyor. Kısa adı GPFP olan Girişimci Proje ve Finansman Platformu, https...
11 Temmuz 2025

Doğalgazda Hayati Detay: Baca

Doğru baca seçimi yapmak ve işinin ehli, yetkili firmalarla çalışmak hayati önem taşıyor. İşte bilinmesi gereken detaylar......
7 Temmuz 2025

MCE'nin Yeni Ülke Ortağı; Japonya Oldu

RX Italy, Mart 2026'da gerçekleşecek MCE - Mostra Convegno Expocomfort için "Ülke Ortağı" olarak Yükselen Güneşin Ülkesi'ni seçti....
6 Temmuz 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.