ÜRET BRÜLÖR
200x200 piksel Reklam Alanı

Başkentgaz’ın Kalan Yüzde 20’lik Hissesi Sahibini Buldu

Başkentgaz’ın Kalan Yüzde 20’lik Hissesi Sahibini Buldu

13 Mayıs 2011 | HABERLER
163. Sayı (80)
3.298 kez okundu

Başkentgaz’ın Kalan Yüzde 20’lik Hissesi Sahibini Buldu Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı ortaklığı ile kurulan MMEKA şirketi, Başkentgaz’ın yüzde 80 hissesini geçen yıl 1 milyar 211 milyon Dolara satın aldı. Başkentgaz’ın kalan yüzde 20 hissesi de 21 Nisan’da yapılan ihalede 310 milyon Dolar teklif veren, Mehmet Emin Karamehmet tarafından kurulan, yüzde 99,9’u asıl ihaleyi alan MMEKA şirketine ait olan ancak yönetimi tamamen Çukurova Grubu’nun kontrolünde bulunan ve MMEKA’nın yüzde 50 ortağı Mehmet Kazanıcı’nın dışarıda bırakıldığı Çankaya Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’ nin oldu.
 
Mehmet Kazancı ve Mehmet Emin Karamehmet arasında kriz yaratan bu olayın nedeni ihalede MMEKA’nın doğrudan kendisinin değil, Çankaya Doğalgaz Dağıtım A.Ş.’nin teklif vermesiydi. Çankaya Doğalgaz hisselerinin yüzde 99,9’u, Başkentgaz’ın yüzde 80’lik hisselerine sahip MMEKA şirketinde. Bu nedenle kazanılan ihaleye MMEKA’nın yüzde 50 hissedarı olan Mehmet Kazancı da ortak. Ancak Kazancı, Çankaya Doğalgaz’da kendisinin temsil edilmediğini ifade ederek, bu şirketin kendilerinden habersiz kurulduğunu belirtti. Kazancı pazarlık oturumu öncesinde de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) konuyla ilgili bir itiraz dilekçesi verdi. 
 
ÖİB ve EPDK yetkililerinin dilekçeye yanıtı ise: “Şirketin ortaklık yapısı aynen korunuyor. Çankaya Doğalgaz’ın yüzde 99’u MMEKA’ya ait. Yönetim Kurulu’nda Mehmet Kazancı’nın olmaması ihaleye girmesine engel değil, hissesi aynen korunuyor. Şirketinizin Yönetim Ku-rulu’nda kimin olup olmadığı bizi ilgilendirmez” şeklinde oldu.
 
Kazancı bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada ise şunları söyledi: “Mehmet Emin Karamehmet ile ihalelere girmeden önce görev dağılımı yaptık ve kendilerinin hazırladığı fizibilitelerle ihalelere girdik. Yatırım ve işletimle ilgili konular bende, finansman tarafı onlarda olacaktı. İhaleleri kazandık ve bu Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından onaylandı. Başkentgaz ile ilgili, ana sözleşme gereği kurmuş olduğumuz MMEKA şirketiyle karar alıp yola devam ettik. Özelleştirme İdaresine başvurduk. Daha sonra Çankaya Doğalgaz diye başka bir şirketin kurulduğu yönünde bize yazı geldi. Bu şirketin yönetiminde Kazancı tarafından kimse yok. Tamamen Çukurova grubundan oluşuyor. Benim bilgim yoktu, şaşırdık. Özelleştirme İdaresi’ne yazı yazarak bu şirketin bizi temsil edemeyeceğini, yine MMEKA Başkent Doğalgaz ile yola devam edilmesi gerektiğini belirttik. Bununla ilgili bugün Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan eksik evrakları tamamlamamız yönünde bir yazı geldi. Ortaklık konusunda bazı kararlar alıp önümüzdeki ayın 4’üne kadar yetiştirip Başkentgaz’ı devralmak istiyoruz.’’
 
İhale Süreci 
Başkentgaz’ın özelleştirilmesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ve EGO Genel Müdürlüğü’nün hazineye olan borçları ve yine EGO Genel Müdürlüğü’nün BOTAŞ’a olan borçlarına çözüm olarak gündeme gelmişti. Şirketin özelleştirilmesi amacıyla 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu’na eklenen geçici maddeyle ilk kez bir belediye, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı dışında büyük bir özelleştirmeye girişti. Başkentgaz’ın özelleştirilmesi için ilk ihale 2008 yılının Mart ayında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirildi. En yüksek teklifi 1 milyar 610 milyon Dolar ile Global Yatırım Energaz, ikinci en yüksek teklifi de Elektromed verdi. Bu iki şirket yükümlülüklerini yerine getiremeyince ihale iptal edildi. 
 
Geçen yıl Ağustos ayında tekrar gerçekleştirilen ve Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu’nun komisyon başkanlığını yaptığı ihalede ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. Elemesiz turda en yüksek teklif 475 milyon Dolar oldu. Sonrasında yazılı elemeli turlara geçilirken, ilk turda Genpa Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri elendi. İkinci elemeli turda Yıldızlar SSS Holding elenirken, en yüksek tutar 1 milyar 99 milyon Dolar oldu. Üçüncü elemeli turda ise Aksa Doğalgaz elendi. Üç elemeli turların ardından açık artırma 1 milyar 208 milyon Dolar’dan başladı. Artırım aralığının 2 milyon Dolar olduğu ihalenin ilk turunda Limak Yatırım İşletme Hizmetleri ve İnşaat, Akfen Holding ve Fernas İnşaat ihaleden çekildi. Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı’nın yüzde 50/50 hissedarları olduğu MMEKA şirketi 1 milyar 211 milyon Dolar önerdi ve ihaleyi kazanarak Başkentgaz’ın yüzde 80 hissesine sahip oldu. Son olarak 21 Nisan’da Başkent-gaz’ın kalan yüzde 20’lik hissesinin satış ihalesi gerçekleştirildi. Yedi turda tamamlanan ihaleye Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Vural başkanlık etti. İhaleye katılan diğer isim Celal Sever ise 304 milyon Dolar teklif verdi. İhaleyi kazanan MMEKA şirketi Başkentgaz’ın tüm hisseleri için 5 Mayıs tarihine kadar 1 milyar 521 bin Dolar’lık bedeli ödeyecek. Bu ödeme için şirket gerekli krediyi buldu. Ancak şirketin kazandığı elektrik dağıtım ihaleleri için 45 gün içerisinde yaklaşık 6 milyar Dolar daha ödeme yapması gerekiyor.
  
Turkcell’de Yaşananlar Başkentgaz’da da Yaşanır mı?
Ortağı olduğu MMEKA dışında, yönetimini ele geçirdiği  bir şirket kurarak Başkentgaz’ın kalan hisselerini satın alan Çukurova Grubu’nun, cep telefonu operatörü Turkcell’in ortaklarının yönetimi kapma savaşı yaşadığı Turkcell Genel Kurulu’nda, şirketin yönetimini tekrar elinde tutmayı başarması Başkentgaz ile ilgili de akıllara soru işaretleri getirdi. Turkcell Genel Kurulunda yabancı ortaklar TeliaSonera ve Alfa (Altimo) bağımsız üye değişikliğinin gündeme alınması için ek madde önerdiler. Ek madde gündeme alınmadı. Böylece toplantıda olağan gündeme dönüldü ve daha önceden belirlenen maddelere geçildi. Turkcell Genel Kurulu’nda ele alınan konular hakkında bilgi veren bir kaynak, toplantıda hesaplar ve yönetimin ibra edilmediğini, dolayısıyla temettü dağıtımının da yapılamayacağını belirtti. Aynı kaynak, yabancı ortakların konuyu mahkemeye taşıyacağını ifade etti. Dünkü toplantıda Turkcell’de kontrolü almak adına hareket eden yabancı ortaklar TeliaSonera ve Rus Alfa istedikleri sonuca ulaşamadı. İki şirket 6 ay önce de benzer bir girişimde bulunmak üzere hareket etmişti. Buna karşılık genel kurula Sanayi Bakanlığı’na bağlı hükümet komiserlerinin gelmemesi sonucu alınan toplantı iptal kararıyla birlikte bu plan gerçekleşmemişti.
 
Genel Kurul’un ardından konuşan TeliaSonera Başkan Yardımcısı Cecilia Edstrom, Turkcell yönetimine tamamıyla bağımsız bir yönetim kurulu üyesinin atanması için hareket ettiklerini ama bu tekliflerinin kabul görmediğini, bu konudaki ek maddenin gündeme alınmadığını söyledi. Turkcell hissedarı olarak bu durumdan zarar gördüklerini ifade eden Edstrom, bu zararın sadece kendilerini değil başta elinde hisse bulunduran borsadaki yatırımcılar olmak üzere diğer hissedarları da ilgilendirdiğini kaydetti. Rus Altimo şirketinin yetkilileri ise Türkiye’deki yasalar çerçevesinde önerdikleri ek maddenin gündeme alınmasını beklediklerini ama bunun gerçekleşmediğini söyledi.
 
Turkcell’deki Karmaşık Hisse Yapısı Kontrolü Çukurova’ya Veriyor 
Çukurova Grubu Turkcell’in yönetimini karmaşık hisse yapısı sayesinde elinde bulunduruyor. Turkcell’deki hisse yapısı şöyle: Turkcell Holding (yüzde 51), Halka açık (yüzde 34,69), TeliaSonera (yüzde 13,07), Diğerleri (yüzde 1,24). Bu yapıda Turkcell Holding’i yöneten Çukurova Grubu karmaşık hisse yapısı sayesinde Turkcell’i kontrol ediyor. Yönetim kurulunda 7 üye var. Çukurova, TeliaSonera ve Alfa’yı 2’şer üye temsil ediyor. 7’nci üye ise bağımsız başkan Colin Williams. Yabancı ortaklar TeliaSonera ve Alfa (Altimo) bu yapıda Çukurova Grubu’yla anlaşmalarını öne sürerek kendi ellerinde tuttukları hisselerinin yüzde 51 olduğunu belirtiyor ve Colin Williams’ı değiştirmek istiyor. Olayların arkasında Çukurova Grubu ile Alfa arasındaki borç ilişkisi yatıyor. Yaşanan anlaşmazlık uluslararası tahkimde dava konusu. Çukurova Grubu borcunu kapatıp Alfa’ya rehin verdiği (yaklaşık 1,3 milyar Dolar borç karşılığı yüzde 13 hisse) Turkcell hisselerini geri istiyor. Alfa ise Çukurova’nın anlaşma şartlarına uymadığı gerekçesiyle bu hisseleri vermeye yanaşmıyor. İki yabancı ortak birlikte hareket ederken, Çukurova Grubu yönetimi kaptırmama adına mücadele veriyor. Dolayısıyla Çukurova Grubu’nun Turkcell’deki hareket tarzını MMEKA içinde de sergilemesi ihtimali akıllara geliyor. Bu arada MMEKA’nın katıldığı tüm ihalelerde salonda hazır bulunan Mehmet Kazancı’nın ihaleye gelmemesi dikkatlerden kaçmadı.
 
Kazancı Olayı Yargıya TaşıdıBaşkentgaz’ın Kalan Yüzde 20’lik Hissesi Sahibini Buldu
Son olarak, MMEKA’nın 25 Ni-san’daki Genel Kurulu’nda denetçiler şirket sermayesinin 50 bin TL’den 400 milyon TL’ye çıkarılma-sı önerisinde bulundu. Kazancı, kendisini tamamen bertaraf edecek bu durum üzerine Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayet başvurusunda bulundu. Kazancı aynı zamanda Karamehmet’e anlaşma teklifi de yaptı fakat olumlu bir yanıt alamadı. Kazancı, kazanılmış ihalelerin yürütülecek işlere yönelik kontrolünün eşit paylaşılarak ihale sürecinin tamamlanması yada diğerinin hak ve menfaatlerini dikkate alarak bütün işleri diğerine devretmesi teklifinde bulundu. 
 
Kazancı avukatı aracılığı ile yaptığı yazılı açıklamada sorunun sadece sermaye artırımı olmadığını, söz ve taahhütlerin bozularak şirketin tamamen Karamehmet himayesine girmesi olduğunu bildirdi. Açıklamada şunlar belirtildi: “Bu başvuru üzerine Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı da şüphelilerin celbi ile isnat edilen suçlardan dolayı savunma ve delillerinin nelerden ibaret olduğunun sorulması için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlar Şubesi’ne tezkere yazmıştır. Sanıkların her an celb edilerek bu konudaki ifadelerine başvurulacağı kesindir. Bu başvurular yanıltılmış bulunan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Rekabet Kurumu’na iletilmiştir. Henüz bu konuda karar vermemiş olan EPDK’ya dahi taraflar arasında başlangıçta kararlaştırılan hak ve menfaat dengesini bozmaya yönelik Mehmet Kazancı aleyhine gizlice yapılmış ve MMEKA Makine’nin üstlendiği taahhütlerin Karamehmet Grubu tarafından kurulmuş Çankaya Doğalgaz adındaki başka bir şirkete aktarılmasının rızamız hilafına olduğu bildirilmiştir”.
 
Başkentgaz HakkındaBASKENTGAZ
 
Başkentgaz 2009 yılında 2 milyar metreküpün üstünde, 2010 yılında da yaklaşık 1,7 milyar metreküp doğalgaz satışı gerçekleştirdi.  Doğalgaz dağıtım şebekesi uzunluğu 8 bin 500 km’ye ulaşan Başkentgaz’ın ana hattan binaya çekilen hat sayısı da 4 bin 280 adettir. Başkentgaz 2010 yılında yaklaşık 7 milyon TL altyapı yatırımı gerçekleştirdi. Başkentgaz  yine 2010 yılında 10 adet RS-C bölge istasyonu, 40 adet RS-C müşteri istasyonu, 2 adet de RS-B müşteri istasyonunu devreye almıştır. Başkentgaz’ın 2010 yılı itibariyle 1 milyon 252 bin olan abone sayısının yüzde 95’i meskenlere, yüzde 5’i de sanayi kesimine ait. Abone sayısı içinde yüzde 5 orana sahip olan sanayi kesimi toplam tüketimin yüzde 35’ini oluşturuyor. 2010 yılında 105 bin 600 iç tesisat muayenesi gerçekleştiren Başkentgaz 64 bin projeyi de onaylamıştır. Başkentgaz ön ödemeli doğalgaz satışı da uygulamaktadır.  300 adete yakın gaz satış noktası bulunan Başkentgaz’ın Ankara’da çeşitli semtlerde 12 abone merkezi bulunuyor. Ayrıca dört banka ile metro istasyonlarından da satış yapılmakta. 2009 yılında PTT Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol ile de Ankara’daki 250 PTT şubesinden gaz satışı ve fatura tahsilatı yapılmasının onayı verilmiştir. Kış döneminde abonelerin mağdur olmaması için Maltepe Abone Merkezi’nden de 24 saat satış yapılıyor. Metro istasyonlarında da haftasonu ve geç saatlere kadar satış yapılmaktadır. Başkentgaz’da 444 personel çalışıyor. 2010 yılında 265 çalışana teknik konuların yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği, itfaiye, müşteri ilişkileri, ihale mevzuatı gibi konularda 244 saatlik 16 eğitim verilmiştir. Şebeke İşletme Müdürlüğü’ne bağlı Acil 187 birimleri 24 saat esasına göre vardiyalı olarak çalışmaktadır. 2010 yılında acil ihbar birimine 74 bin kaçak ihbarı alan Başkentgaz 92 bin kaçağa müdahale etti.  Ayrıca 2010 yılında menhollerde ve çeşitli kuruluşların altyapı çalışmaları sırasında yol açtıkları kaçakları tespit etmek için 20 bin sokak ve cadde taramadan geçirilmiş ve 587 kaçak tespit edilmiştir. Başkentgaz’ın Acil 187 birimine 30, kazı ekiplerine de 6 adet olmak üzere toplam 36 adet gaz dedektörü satın alınmıştır.   
 

 

İlginizi çekebilir...

Enerji Girişimcileri Tek Çatı Altında

Enerjinin birçok alanında faaliyet gösteren girişimciler tek çatı altında toplanıyor. Kısa adı GPFP olan Girişimci Proje ve Finansman Platformu, https...
11 Temmuz 2025

Doğalgazda Hayati Detay: Baca

Doğru baca seçimi yapmak ve işinin ehli, yetkili firmalarla çalışmak hayati önem taşıyor. İşte bilinmesi gereken detaylar......
7 Temmuz 2025

MCE'nin Yeni Ülke Ortağı; Japonya Oldu

RX Italy, Mart 2026'da gerçekleşecek MCE - Mostra Convegno Expocomfort için "Ülke Ortağı" olarak Yükselen Güneşin Ülkesi'ni seçti....
6 Temmuz 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeşilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü Kataloğu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü Kataloğu
  • Yalıtım Sektörü Kataloğu
  • Su ve Çevre Sektörü Kataloğu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.