
2010’da 16 Milyon Dolar Yatırım Yapan İzmirgaz 2011 Sonuna Kadar 100 Bin Yeni Abone İstiyor![]()
![]()
İzmirliler ile Ortak İletişim Dili Oluşturduk
![]()
İhale sürecinin ardından lisans alanımız içerisindeki tüm bölgelerin 5 yıllık yatırım ve iÅŸletme planlamasını yaptık. BaÅŸta İzmir ValiliÄŸi olmak üzere, İzmir BüyükÅŸehir Belediyesi, odalar ve basın yayın organları, diÄŸer yerel belediyeler, ilgili kamu kurumları ve İzmirliler’le paylaşımda bulunarak ortak bir iletiÅŸim dili oluÅŸturmaya çalıştık. DoÄŸalgazı İzmirliler’e sevdirmek ve tanıtmak amacıyla halkla iliÅŸkileri, reklam ve basınla iliÅŸkileri bütünleÅŸik bir anlayış içerisinde yürüttük. Çalışma yapacağımız bölgelerde baÅŸta yerel yönetim temsilcileri olmak üzere, diÄŸer bürokratlara, muhtarlara, site yöneticilerine ve vatandaÅŸlarımıza ayrı ayı bilgilendirme toplantıları düzenleyerek doÄŸalgaz konusundaki tutumlarını yönetmeye çalıştık. Altyapı çalışmasına baÅŸlamadan önce yaptığımız bilgilendirme çalışmalarını, çalışmalar baÅŸladıktan sonra da algıda sürekliliÄŸi saÄŸlamak adına devam ettirdik. Bunların yanı sıra özellikle tesisat dönüÅŸümüne yönelik çeÅŸitli kampanyalar düzenleyerek İzmirliler’in doÄŸalgaza geçiÅŸ sürecini hızlandırmaya çalıştık. Kampanya dönemlerinde reklam mecralarını etkin bir ÅŸekilde kullanmaya gayret gösterdik.
2011 Sonunda Hedef 100 bin Abone
2010 yılı içersinde 16 milyon Dolar’lık yatırım gerçekleÅŸtiren İzmirgaz, 1 milyon 890 bin metre altyapı ve 44 bin 807 adet de servis kutusu baÄŸlantı çalışmasını tamamladı. Ulaşılan toplam BBS sayısı 680 bine, 2010 yılı sonu itibarıyla dağıtım bölgemizde kullanılan doÄŸalgaz miktarı da 2,4 milyar Sm³’e ulaÅŸtı. 180 bine ulaÅŸan abone sayımız 2011 Nisan ayı itibariyle ise 205 bine ulaÅŸmış olacak. 119 adet sanayi abonesine, 44’ü İzmirgaz’dan olmak üzere gaz tedarik eden 55 adet de serbest tüketiciye sahibiz. 16 adet RMS-A, 220 adet RMS-B istasyona ve imalatları tamamlanmış olan 72 adet bölge regülatörüne sahibiz. 15 ilçede acil müdahale hizmeti veriyoruz. 163’ü faal olmak üzere 352 adet ÅŸirkete yetki verdik. İzmir’de 2011 yılı sonuna kadar 100 bin abone alımı gerçekleÅŸtirmeyi planlıyoruz.
Sosyal Katkı Projelerinde Hedef Kitle Çocuklar
![]()
DoÄŸalgaz ÅŸirketi olarak, İzmir’de sadece gaz ticareti ile uÄŸraÅŸan bir kimliÄŸe sahip olmak istemiyoruz. İzmir’in sosyal ve kentsel anlamda geliÅŸimi de bizim için önemli. Ana hedef kitlemiz, geleceÄŸimizi oluÅŸturacak çocuklar. Bu anlamda önemli projelere imza attık. İzmir il Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸü ile yaptığımız protokol çerçevesinde ‘Bilgi denizine bir damla da bizden’ sloganı ile ihtiyacı olan okullara dağıtılmak üzere 25 bin adet kitap bağışladık. İzmir Valisi Cahit Kıraç’ın onayladığı bir protokolle “Okullarda Enerji verimliliÄŸi ve DoÄŸalgaz” konulu paneller düzenledik. Bu sene ise İzmirgaz Tiyatro Kulübü’nü kurarak tamamen çevre konulu bir senaryo ile ilköÄŸretim okulu birinci kademe öÄŸrencilerine yönelik oyunlar sahneledik. İzmirgaz personeli ve İzmirliler’in katıldığı İzmirgaz Türk Sanat MüziÄŸi Korosunu kurduk. Bunların yanı sıra İzmir Ticaret Odası ile iÅŸbirliÄŸi yaparak İzmir’de tesisatçılık ve iÅŸ imkanları konulu panel düzenledik. Devamında İzmir Ekonomi Üniversitesi ile kaynakçılık ve tesisatçılık üzerine kurslar açmak üzere çalışmalarımız devam ediyor. Bunlara ek olarak İzmir Makine Mühendisleri Odası ile yaptığımız iÅŸbirliÄŸiyle de merkezi sistem doÄŸalgaz kazan kullanıcılarının eÄŸitilmesi, sertifikalandırılması ve baca denetimi ile ilgili çalışmalara imza attık. Ayrıca İzmir’de birçok belediyenin ve odanın faaliyetlerine sponsorluk yaparak katkıda bulunmaya devam ediyoruz.
İç Tesisat GüvenliÄŸi AboneliÄŸin YaygınlaÅŸması İçim Önemli
İzmirgaz’da tesisatlarda kullanılan malzemelerin standart ve vize kontrolleri düzenli olarak takip edilmekte ve sahada belgeli, vizeli ürünlerin kullanılmasına özen gösterilmektedir.
İnsan saÄŸlığı, arz güvenliÄŸi, ÅŸirketimizin marka deÄŸerinin sürekliliÄŸi açısından ve doÄŸalgazın yeni tanınmaya baÅŸlandığı ilimizde aboneliÄŸin yaygınlaÅŸması için sürekli gündemde tutulması gereken en temel unsurlardan birisi iç tesisatta güvenliktir. Güvenli gaz arzı için yapılmış ve yapılacak tesisatların her zaman standartlara ve temel teknik uygulama kriterlerine göre imal edilmesi gerekmektedir. Bunun için uygulayıcıların yani, sertifikalı iç tesisat ÅŸirketi personelinin hem yoÄŸun, hem de stabil dönemde standartlardan ve kaliteden ödün vermeden aynı çizgide tesisat yapması ve aynı ÅŸekilde ÅŸirketimiz personelinin de aynı kalitede cevap vermesi gerekmektedir. Bunu saÄŸlamanın yolu, tesisat teknolojilerindeki yeniliklerin sürekli takibi ile personelin teorik ve pratik eÄŸitimlerinin gerek ÅŸirket içi gerek uzman kuruluÅŸlardan hizmet alınarak verilmesidir. İç tesisat güvenliÄŸine yönelik bazı fiili uygulamalarımıza örnek olarak; gaz arzı saÄŸlanmış binalara sayaç okuma, acil müdahale, gaz açma vs. gibi nedenlerle yada daha sonra baÅŸka bir nedenle kontrol amaçlı girildiÄŸinde, uygunsuz bir durum görülürse bina yönetimine düzeltme yapılması için süre verilerek binanın gaz arzı durdurulmaktadır. Lisans alanımızda devreye alınmış doÄŸal çekiÅŸ bacalı kombi sayısı oranı oldukça düÅŸüktür. Baca imalatlarının yalnızca standart belgesine sahip yetkili baca ÅŸirketleri tarafından yapılmasına izin verilmekte ve mevcut doÄŸal çekiÅŸli bacalı tüm cihazların devreye alınma aÅŸamasından önce, proje aÅŸamasında baca için Makine Mühendisleri Odasından uygunluk raporu alınması istenmektedir.
Isıtma Devrelerinin Projelendirilmesi ve Kontrol Edilmesi Sağlanmalı
Ayrıca yönetmelik deÄŸiÅŸikliÄŸi ile kullanımı belli süreyi geçen tesisatlarda periyodik muayene uygulamasının baÅŸlaması, iç tesisat güvenliÄŸinde önemli bir adım olacaktır. Gaz sektörünün tamamının genel talebi olan ana konu, gaz dağıtım ÅŸirketlerinin lisans alanlarında uygulama birliÄŸini saÄŸlamasıdır. Bu kapsamda tüm ÅŸartnamelerin kısaltılarak, kodlar, tariflerle tek tip haline getirilmeli ve lisans alanlarında özel uygulamalar kaldırılmalıdır.
Türkiye’de doÄŸalgaz tesisat mühendisliÄŸi ve kültürünün yapı taÅŸlarının baÅŸlangıçta saÄŸlam örülmesi ile günümüze kadar sürdürülebilen bütünlüklü bir anlayış hakimdir. İrdelenmesi gereken diÄŸer bir konu, konutlarda projesiz ve denetimsiz uygulaması yapılan merkezi ve bireysel ısıtma devreleridir. Konutlarda, doÄŸalgaz tesisatı ile beraber imalatı yapılan ısıtma devresi, konutun fiziki, mimari özellikleri dikkate alınmadan, ısı kaybı hesapları yapılmadan ve tamamen ticari kaygılarla, son tüketiciyi (abonelerimizi) aldatan yöntemlerle yapılmaktadır. Bu tip yanlış uygulamalar nedeniyle bir yandan abonelerin gaz tüketimleri artarken diÄŸer yandan da ısınma konforu nedeni ile abonelerin bazı sertifikalı iç tesisat ÅŸirketine, dolayısıyla da gaz dağıtım ÅŸirketine güveni azalmaktadır.
Gaz dağıtım ÅŸirketlerinin, üniversitelerin ve meslek odalarının bu konuda yürüteceÄŸi ortak bir çalışması ile dönüÅŸüm yapılacak konutların ısıtma devrelerinin projelendirilmesi ve bu projelerin kontrol edilmesi saÄŸlanmalı. Yeni enerji verimliliÄŸi kanunu ve inÅŸaat sektöründeki geliÅŸmeyle beraber, artan konut sayısı ile eÅŸdeÄŸer olarak kalorimetre uygulamasıyla merkezi sistem ısınma tipinin teÅŸvik edilmesi gerekmektedir.
MüÅŸterilerin standart dışı sıcaklık ve basınçta talep ettikleri gazı dağıtım ÅŸirketlerinin karşılamak zorunda olması, serbest piyasanın oluÅŸmasıyla birlikte dağıtım ÅŸirketleri ile toptan satış ÅŸirketleri arasında yapılan sözleÅŸmelerde yer alan yükümlülüklerin müÅŸterilere de yansıması, uluslararası kabul görmüÅŸ uygulamalar çerçevesinde yatırımcıyı maÄŸdur etmeyecek, yeni yatırımları ve teknolojik yenilikleri teÅŸvik eden, uzun vadeli, öngörülebilir bir metodolojinin kısa sürede sonuçlandırılması, dağıtım ÅŸirketleri tarafından yetki verilen sertifika sahibi ÅŸirketlere, dağıtım ÅŸirketleri tarafından herhangi bir yaptırım yapma hakkının bulunmaması sektörde karşılaÅŸtığımız ve çözüm beklediÄŸimiz sorunlardır.
2010’da Tesisat Åžirketleri Talebe YetiÅŸemedi
DoÄŸalgaz kullanımına artan talep ve aboneleÅŸme oranları 2010 yılında mevcut sertifikalı iç tesisat ÅŸirketlerinin iÅŸ kapasitesinin 2 – 3 katı fazla iÅŸ yükü oluÅŸmasına neden oldu. Birçok abonemiz 2010 yılında tesisat yaptıracak ÅŸirket bulmakta zorlandı. Tesisat ÅŸirketleri keÅŸif için bile 20 – 25 gün süre vermek zorunda kaldılar. Bu talebin karşılanamamasındaki sebep piyasada yeteri kadar yetiÅŸmiÅŸ sertifikalı kaynakçı ve tesisatçı personelin bulunmamasıdır. Bu durumun uzun vadede çözümü için, meslek ve sanayi odaları, meslek yüksek okulları, meslek liseleri ve halk evleri ile beraber çalışarak sektöre yetiÅŸmiÅŸ ara eleman saÄŸlanması için ücretli / ücretsiz kurslar, seminerler düzenlenmesi için çalışmalar devam etmektedir. İlimiz dışında diÄŸer gaz ÅŸirketlerindeki yetkili firmalardan, ciddi, mali yapısı güçlü, doÄŸalgaz iÅŸinin aynı zamanda mühendislik hizmeti olduÄŸunu bilen yeterli sayıda ve kalitede personel ile İzmir’de ÅŸube açabilecek ve uzun süre hizmet verebileceÄŸini düÅŸünenlerin ÅŸirketimizden de yetki almak için baÅŸvurmalarını öneririz.
Bilişim Teknolojilerine Yaptığımız Yatırımlar Hizmetimizde Fark Yaratıyor
İzmirgaz’ın gerek gelecek ile ilgili planlamalara yönelik kararlarını oluÅŸturmada gerekse mevcut iÅŸleyiÅŸini isabetli ve hızlı bir ÅŸekilde yönlendirmede biliÅŸim teknolojilerinin desteÄŸinin saÄŸlanması bizim için kaçınılmazdır. Åžirket olarak bilgiye dayalı hizmet üretme anlayışını ana hedefimiz olarak belirledik. Bugüne kadar, ileri teknoloji yönetimi çalışmaları kapsamında çeÅŸitli sistemlere yatırım yaptık. Bunlardan; CoÄŸrafi Bilgi Sistemleri teknolojisi sayesinde tüm sayısal bilgileri akıllandırarak internet üzerinden, baÅŸta İzmir BüyükÅŸehir Belediyesi olmak üzere diÄŸer ilçe belediyelerinin, altyapı kuruluÅŸlarının, yetkili iç tesisat ÅŸirketlerinin ve doÄŸalgaz abonelerinin paylaşımına sunduk. Bilgi yönetim sistemimiz sayesinde İzmir BüyükÅŸehir Belediyesi Altyapı Koordinasyon Merkezi’yle ortaklaÅŸa yürüttüÄŸümüz bir program sayesinde de vatandaÅŸlarımızın kazı izni almak üzere İzmirgaz’a gelmesine gerek kalmadan istenilen baÅŸvurunun online olarak yapılması ve onaylanmasını saÄŸladık. 2010 yılı içerisinde en önemli bilgi teknolojisi yatırımı olarak deÄŸerlendirilebilecek çalışmamızı SCADA projesi olarak söyleyebilirim. Projemiz tamamlandığında tüm İzmir genelinde 16 adet RMS-A istasyonu, 100’den fazla sanayi ve büyük tüketici istasyonu, 150’ye yakın ÅŸehir besleme istasyonu ile vana grupları online olarak izlenebilecek. Projeyle birlikte, sistemin alarm durumu sürekli kontrol edilecek ve 24 saat hizmet veren bakım onarım ekiplerine bildirilecek. Böylece gaz arzı ve sistem güvenliÄŸi üst seviyeye taşınmış olacak.
İzmirgaz İç Tesisat Birimi’nde, proje kayıt, onay ve gaz açma randevu iÅŸlemleri, GAZBİL İletiÅŸim Teknolojileri tarafından saÄŸlanan online Proje Yönetim Sistemi kullanılarak yürütülmektedir. Bu sistemde, toplam sayısı 377 (Aktif 170) olan sertifikalı iç tesisat ÅŸirketleri kendilerine özel kullanıcı hesaplarından CAD programı ile çizdikleri tüm sanayi, endüstriyel mutfak, kazan ve konut projelerini İzmirgaz’a zaman sınırlaması olmadan istedikleri gün ve saatte gönderebilmektedirler. Åžirket politikamız gereÄŸi gönderilen projeler en geç 48 saatte incelenerek sonuçlandırılmaktadır.
2010 yılı içersinde sisteme incelenmek üzere toplam 48 bin 569 proje girmiÅŸtir. Bununla beraber, aynı yıl içinde toplam 48 bin 669 adet tesisat muayenesi yapılmıştır. Toplam iÅŸlemin yaklaşık yüzde 30’luk dilimi ilk 6 ayda, kalan kısmı ise 2 yıl 6 ay gibi bir zaman dilimde gerçekleÅŸmiÅŸtir.
İzmirgaz gerek aboneleri ile gerekse tüm iç tesisat ÅŸirketleri ile olan iliÅŸkilerinde bilgi teknolojilerinin getirdiÄŸi avantajlardan yararlanarak üstün kalitede hizmet sunabilme anlayışındadır.
Abone Bilgi Yönetim Sistemi ile abonelikle ilgili tüm süreçleri takip edebiliyor, Dijital Proje Onay Sistemi ile de yetki verdiÄŸimiz iç tesisat firmaları tarafından gönderilen tüm doÄŸalgaz tesisat projelerinin titizlikle kontrol edilerek onaylanmasını saÄŸlıyoruz. Åžirketler bu sistemle tesisat muayene randevularını da kendileri alabiliyor. Tesisat muayeneyle ilgili sahadaki teknisyenimizin el terminali üzerinde iÅŸlediÄŸi tüm bilgiler otomatik olarak Altyapı Bilgi Sistemi’ne gidiyor. Böylece saha ile merkez arasında anında bilgi transferi saÄŸlanıyor. Bu da bize hız ve zaman kazandırıyor.
Acil Müdahale 187 merkezi ve ekiplerinin hizmet kalitesinin yeni uygulamalarla üst seviyeye taşıdık. Acil müdahale araçlarımıza monte ettiÄŸimiz navigasyon cihazlarını CoÄŸrafi Bilgi Sistemimizle (CBS) uyumlu hale getirdik. Bu ÅŸekilde acil müdahale ekipleri herhangi bir ihbar aldıklarında adres bilgilerini CBS’ ye girerek araçlarda kurulu navigasyon sistemi ile kısa sürede ihbar noktasına ulaÅŸabiliyor. İlgili adreste teknisyenlerimiz tarafından yapılan tüm çalışmalar gene altyapı bilgi sistemi ağımıza iÅŸlenerek online olarak merkezimizde görüntülenmesi saÄŸlanıyor.
İlginizi çekebilir... Öykü dönüşerek devam ediyor...Son beş sayı için hazırlamaya çalıştığım "Doğalgaz dergimizin 35 yıllık öyküsünden ayrı bir keyif aldım. Büyüklerimizi hatırladım. Rahmetli olanl... Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Ekim 2022Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin
Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Ekim 2022... Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Haziran 2022Şehir Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin
Güncel Birim Fiyat Tarifeleri - Haziran 2022... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.