
"Mevcut Ön Ödemeli Sayacı Çıkarıp, Yerine Mekanik Sayacı Nasıl Takacağız?"![]()
![]()
Bahçeşehir toplu konut alanında, yeni konutlar proje bazlı yapıldığı için BAGDAŞ’a abonelik müracaatları da inşaat temeli atıldıktan sonra, altyapı çalışmaları aşamasında yapılıyor. Yapılan müracaatlar doğrultusunda altyapı yatırımlarını planlayan BAGDAŞ, Bahçeşehir genelinde toplam 80 kilometre polietilen boru döşedi. Bu yıl içerisinde Kuzu Grubu’nun inşaat projesi çerçevesinde yaklaşık 3 kilometre daha polietilen boru yatırımı yapılması gündemde. Bahçeşehir’de tüm toplu konut alanı tamamlandığında ise mevcut altyapıya ek olarak yaklaşık 20 kilometrelik polietilen boru yatırımı yapılması gerekiyor. Ayrıca şu ana kadar da 1946 adet servis hattı bağlantısı gerçekleştirdik.
25.000 metreküp/saat kapasiteli RMS-A istasyonu da bu yıl içerisinde devreye girecek. RMS-A istasyonu ile ilgili BOTAŞ’la arazi protokolü, bağlantı anlaşması ve işletme protokolü yapıldı. BOTAŞ istasyonun geçici kabulünü yaptı ve devir bedeli ödemesi aşamasına gelindi. Halen BOTAŞ’a ait Esenyurt RMS-A istasyonunu kullanıyoruz. İstasyon mevzuat gereği İGDAŞ’a devredilecek, ancak devir gerçekleşinceye kadar kendi RMS-A istasyonlarımız devreye girecek.
Ön Ödemeli Sayaç Sorunu
![]()
Bahçeşehir’de yıllık kullanılan gazın yüzde 90’ı ön ödemeli sayaç sisteminden satılıyor. Abonelerin yaklaşık yüzde 10’u mekanik sistem sayaç kullanıyor.Gündemimizdeki en önemli sorun ön ödemeli sayaç sorunudur. Ön ödemeli sayaç sisteminden dolayı doğalgaza gelecek muhtemel zamlar oranında zarar görüyoruz. Eskiden önceden aldığınız doğalgaz bedellerini çeşitli bankalarda veya finans şirketlerinde değerlendirebiliyordunuz. Şu an parayla para kazanma olayı bitti. Faizler düştü. Böyle olunca da abonenin önceden aldığı doğalgaz bizim gibi şirketlerin riski haline geldi. Aynı durum Başkentgaz’da da var. Bu hoş bir durum değil. Ön ödemeli sayaçlarla ilgili mevzuatta düzenleme yapılması için GAZBİR’in EPDK’ya müracaatı olmuştur. Konu bizi de yakından ilgilendirdiği için takibini yapıyoruz. Bu konunun çözümüne dair bir adım atılmasını bekliyoruz.
Ön ödemeli sayaçlar 10 yılı doldurduğu için önümüzdeki yıl kalibrasyona gitmesi gerekiyor. Sayacın sökülüp, yenisinin takılması 25-30 Lira gibi bir masraf çıkarıyor. Düzenleme yapılması halinde ön ödemeli sayaçları iptal edip, yerine mekanik sistemli sayaçları takabiliriz. Bu yönetmelikle çözülecek bir durumdur. Ön ödemeli sayaç sistemi bizim dışımızda Başkentgaz ve Çinigaz’da var. Mevzuat; dağıtım şirketi isterse ön ödemeli elektronik sayaç takabilir diyor. Ama mevcut ön ödemeli sayacı çıkarıp, yerine mekanik sayacı nasıl takacağız? Onun çözümünü bekliyoruz. Abonelerden sayaçların yenilenmesi ve sayaç bedeli adı altında bir bedel alınarak çözüm getirilmesi kaçınılmaz hale geldi.
![]()
Bahçeşehir’de Kullanım Şekli Bireysel
Sanayi müşterisi bulunmayan Bahçeşehir’de doğalgaz daha çok, merkezi sistemli konutlarda; mutfakta ve ısınma amaçlı; ocak ve kombi ile bireysel kullanım şekli olarak tercih ediliyor. Konutlar haricinde küçük ticari işletmelerin de doğalgaz ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bir dairenin yıllık tüketimi yaklaşık bin 400 – 2 bin 200 metreküp arasında değişiyor. Villaların tüketimi dairelerden biraz daha fazla olmakla beraber yıllık tüketimleri yaklaşık 3 bin - 5 bin metreküp arasında değişiyor.
Potansiyel Abone Sayısı 4 Bin
![]()
2011 Nisan ayı itibariyle 11 bin 930 adet konut abonemiz bulunuyor. Bağımsız birimler, yani sadece ısı merkezinden faydalananlar da bunun içerisinde. Bu rakamın 3 bin 410’unu bireysel kullanıcıdan oluşuyor. Bahçeşehir’de toplam abone potansiyeli yaklaşık olarak 16 bin konutla sınırlı. Bahçeşehir’deki mevcut boş arsaların tamamı projelendirilip konutlar yapıldığı taktirde yaklaşık 16 bin aboneye ulaşacağız. Eğer imar planı değişmezse abone sayımızın artması mümkün değil. Buna göre yaklaşık 4 bin adet potansiyel abone imkanımız var.
2010 yılı sonu itibariyle 17 milyon 263 bin 735 metreküp doğalgaz dağıtımı gerçekleştirdik. Bu yılın ilk 4 ayında ise 12 milyon 620 bin metreküp gaz dağıtımı yaptık. İlk 4 ay için oldukça yüksek bir rakam. Özellikle Nisan ayında gaz tüketimi çok fazla oldu. 2011 yılı tüketimi geçen yıla göre yüksek olacak gibi görünüyor. Geçen yıl aynı dönemde 10 milyon 79 bin metreküp gaz dağıtımı yapıldı. Bu yılın ilk 4 ayında geçen yıla göre yüzde 21 daha fazla gaz tüketimi oldu. Bunun büyük bölümü de Mart ve Nisan aylarında gerçekleşti. 2011 yılı için 19 milyon 500 bin metreküp tüketim üzerinden bütçe yaptık. Bunun yüzde 65’ini ilk 4 ayda gerçekleştirmiş olduk. Bahçeşehir’de hava sıcaklığı İstanbul merkeze göre 1-2 derece daha düşük. Bölgede 20 Ekim’den itibaren ısınma ihtiyacı hissediliyor. Bu gelişmeler doğrultusunda 2011 yılı tüketim bütçelerinin artı olmasını bekliyoruz.
![]()
Abone Kampanyalarına İhtiyaç Duymuyoruz
GAZBİR’in toplantılarında diğer gaz dağıtım şirketlerinin sorunlarını dinlediğimizde, abonelik konusunda sıkıntı yaşadıklarını görüyoruz. Şirket yetkilileri, halkın zam gelecek diye endişeli olduğunu, yatırımları yapmalarına rağmen abone alamadıklarını söylüyorlar. Böyle sorunlar var. Özellikle zam döneminde basında çıkan haberler hoş değil. 300-500 Lira doğalgaz faturası ödedik gibi… Doğalgazla bir farklılık oldu. Konforu yaşıyoruz. Ona göre de bir maliyeti olması lazım. Bahçeşehir’de ise abone çalışmalarını proje bazlı yürüttüğümüz için abone kampanyası yapmaya ihtiyaç yok. Bahçeşehir’de ekonomik yapı da güçlü. Gönül ister ki, ülkenin her köşesi böyle olsun. Maalesef o mümkün değil.
İlginizi çekebilir... Doğalgaz Dağıtımına 2024'te 15 Milyar Lira Yatırım Yapıldı2024 yılında doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından 15 milyar TL üzerinde yatırım yapılmıştır.... Küresel Gaz Talebinin 2025'te Yavaşlaması Bekleniyor2022/23'teki gaz arz şokunun ardından, doğal gaz talebi 2024'te yapısal büyümeye geri döndü ve 2024/25 ısıtma sezonu boyunca genişlemeye devam... Öykü dönüşerek devam ediyor...Son beş sayı için hazırlamaya çalıştığım "Doğalgaz dergimizin 35 yıllık öyküsünden ayrı bir keyif aldım. Büyüklerimizi hatırladım. Rahmetli olanl... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.