
Semazen Şehri Konya![]()
![]()
Mevlana’nın türbesinin bulunduğu Mevlana Müzesi Konya’ya gidenlerin ilk uğaraması gereken adreslerden birisi. Müzeye, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya gibi büyük illerinyanı sıra çok sayıda ilden düzenlenen özel turlarla gelinebiliyor. Mevlana müzesi her yıl yerli ve yabancı yüz binlerce turist tarafından ziyaret edilirken, 10-17 Aralık tarihleri arasındaki Mevlana Haftası’nda gerçekleştirilen “Vuslat Törenleri” büyük ilgi görüyor.
Mevlana Müzesi
Tefekkür ve tasavvuf tarihinin ünlü siması Mevlana Celaleddin Rumi’nin (D. 30.09.1207, Ö. 17.12.1273, Konya) babası Sultanu’l Ulema Bahauddin Veled, 1231 yılında vefat eder. Vasiyetine uyularak sağlığında sık sık gezintiye geldiği, sur önündeki “Gül Bahçesi” ne gömülür. Daha ilk günden itibaren ziyaret edilmeye başlanılan bu mütevazi kabir, bu günkü muazzam Mevlana Ma’muresi’nin ilk yapısını teşkil eder. Ünlü vezir Muinüddin Pervane başkanlığındaki bir heyet, Mevlana’ya gelerek, kabrin üzerine, babasına yaraşır bir türbe yapmak için başvuruda bulunur. Ama Mevlana “Madem ki senin yapacağın kubbe, feleklerin kubbesinden daha güzel olmayacaktır; o halde bırak da onun mezarı, bu gökkubbesi ile kalsın; bundan vazgeç.” diyerek taraftar olmamıştır.Mevlana, 17 Aralık 1273 tarihinde vefat edince, babasının başucuna hazırlanan kabre defnedilmiştir. Vezir Muinüddin Pervane, eşi Gürci Hatun, Alameddin Kayseri, Bedreddin Tebrizi gibi tanınmış kişilerden oluşan bir heyet bu defa Mevlana’nın oğlu Sultan Veled’e başvurarak Mevlana’nın üzerine ona layık bir türbe yapmak istediklerini belirtirler. Sultan Veled, sukut eder. Onun bu tutumunu, “sukut ikrardan gelir” şeklinde yorumlayarak güzel bir türbe inşa ederler. Bu, eyvan tarzında tipik bir Selçuklu türbesidir, üzeri yıldız tonozla örtülüdür. Doğu, batı ve güneyi kapalı, kuzeyi açıktır. Cesedi, mahzendedir. Onu, üst kattaki sanduka sembolize eder. Üzerine, Selçuklu ahşap sanatının muhteşem örneklerinden olan görkemli bir sanduka yerleştirilir. Onun bu sandukası günümüzde babasının üzerindedir. Mahzenin gövde ayaklarının, kemerlerin, yıldız tonozlu örtünün ve bunu örten içte kalmış olduğu kubbenin ilk yapıdan kalmış, diğer kısımlarının mimari ve tezyini büyük değişiklikler gördüğünü bildiğimiz türbe, 25 m yükseklikte. Sikkeli, hilalli, külah alemi, 2.72 m boyunda olup, altınsuyu ile kaplıdır.
Ören Yerleri
![]()
Ören yerleri açısından da zengin olan Konya’da Çumra İlçesi yakınlarındaki Çatalhöyük 9 bin yıllık geçmişi ile ön plana çıkıyor. Dünyanın en eski yerleşim birimleri arasında gösterilen Çatalhöyük, ilk ev mimarisi ve ilk kutsal yapılara ait özgün buluntular ile yazının bulunmasından önceki insanlık tarihine ışık tutan merkezlerin başında geliyor.
Merkez Selçuklu İlçesi’ne bağlı Sille Mahallesi’nde yer alan, 327 yılında Bizans İmparatoru Constantin’in annesi Helena’nın, Hac için Kudüs’e giderken Konya’ya uğradığı dönemde yaptırdığı Sille Aya-Elena Kilisesi, Konya’nın Beyşehir İlçesi’nde bulunan Hititler’den kalma Eflatunpınar Havuzu ile Hitit Anıtı da Konya’nın gezilebilecek önemli ören yerleri arasında yer alıyor.
Meke Gölü
Konya’nın Karapınar İlçesi’nde yer alan ve “Dünyanın Nazar Boncuğu” olarak nitelendirilen Meke Gölü de Konya ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor. Yaklaşık 5 milyon yıl önce volkanik bir patlama sonucu meydana geldiği sanılan Meke krater gölü, yaz ve kış aylarında bir nazar boncuğunu andıran görünümüyle hem doğa tutkunlarının uğrak yeri.
İlginizi çekebilir... Doğalgaz Dağıtımına 2024'te 15 Milyar Lira Yatırım Yapıldı2024 yılında doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından 15 milyar TL üzerinde yatırım yapılmıştır.... Küresel Gaz Talebinin 2025'te Yavaşlaması Bekleniyor2022/23'teki gaz arz şokunun ardından, doğal gaz talebi 2024'te yapısal büyümeye geri döndü ve 2024/25 ısıtma sezonu boyunca genişlemeye devam... Öykü dönüşerek devam ediyor...Son beş sayı için hazırlamaya çalıştığım "Doğalgaz dergimizin 35 yıllık öyküsünden ayrı bir keyif aldım. Büyüklerimizi hatırladım. Rahmetli olanl... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.