
Enerjisa Enerji ve Brisa'dan 4,8 MW'lık Dev Isı Pompası ile Enerji Verimliliğinde Güçlü Adım![]()
Enerjisa Enerji ve Brisa, enerji verimliliÄŸini artırmak için güçlerini birleÅŸtirerek önemli bir projeye daha imza atıyor. Daha önce Brisa’nın Aksaray’daki fabrikasında inÅŸa edilen güneÅŸ enerjisi santrali ve ısı pompası projelerinde birlikte çalışan iki ÅŸirket, ÅŸimdi de Brisa’nın İzmit Fabrikası’nda, tasarruf ve verimlilik odaklı ısı pompası projesini hayata geçiriyor. Bu proje, çevre dostu ve tasarruf odaklı yapısının yanı sıra, Türkiye’de örnek sayılacak büyüklükte bir ısı pompası uygulaması olmasıyla dikkat çekiyor. Toplamda 4,8 MW kurulu güce sahip üç ısı pompasından oluÅŸan sistem, enerji verimliliÄŸini artırırken, çevreye duyarlı teknolojilerle sanayide sürdürülebilir çözümler sunuyor.
Brisa İzmit fabrikasında atık ısının geri kazanımıyla yaklaşık 6.000 hanenin yıllık ısınma ihtiyacına denk gelen 4,3 milyon m3 doÄŸalgaz ve yaklaşık 55 bin m3 su tasarrufu saÄŸlaması beklenen bu yenilikçi sistem, 6.180 ton karbon salımını önlemeyi hedefliyor. Enerji Performans SözleÅŸmesi (ESCO) modeli kapsamında geliÅŸtirilen proje, yatırım finansmanının tamamının Enerjisa Enerji tarafından karşılanmasıyla da fark yaratıyor. Åžirket; enerji etüdü, detaylı analiz ve projelendirme süreçlerine ek olarak sistemin sürdürülebilir ÅŸekilde çalışmasını saÄŸlamak için bakım, onarım ve performans takibini de sözleÅŸme süresince sürdürecek.
Türkiye ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in karbon nötr hedeflerine ulaÅŸma yolculuÄŸunda en büyük katkıyı yenilenebilir enerji ve enerji verimliliÄŸi projeleri sunuyor. Atık ısının geri kazanımı, iklimlendirme, basınçlı havanın kullanımı, elektrik motorları, aydınlatma projeleri gibi enerji verimliliÄŸi uygulamaları ile birincil enerji yoÄŸunluÄŸu azaltılarak, kaynaklardan tasarruf ediliyor. 2030’a kadar 20,2 milyar dolar enerji verimliliÄŸi yatırımı planlayan Türkiye’nin sadece kamuda deÄŸil özel sektörde de birincil enerji tüketiminde yüzde 16 tasarruf saÄŸlaması bekleniyor. Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, sürdürülebilir enerji dönüÅŸümünün artık bir tercih deÄŸil, zorunluluk olduÄŸunu vurgulayarak, “Enerji ithalatına bağımlılığımızı azaltmak, cari açığı düÅŸürmek ve enerji arz güvenliÄŸini saÄŸlamak için yenilenebilir enerji yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyoruz. Ancak sadece üretimi deÄŸil, tüketimi de dengeli hale getirmeli, birincil enerji yoÄŸunluÄŸumuzu düÅŸürmeliyiz. Enerji verimliliÄŸi uygulamaları, iÅŸletmelere ve ülke ekonomisine anlamlı katkılar saÄŸlıyor. Bakanlığımızın 2030’a kadar açıkladığı 20,2 milyar dolarlık enerji verimliliÄŸi yatırım hedefi sadece kamunun deÄŸil, özel sektörün de gündeminde olmalı. Bu yatırımlar sayesinde birincil enerji tüketiminde yüzde 16 oranında tasarruf hedefleniyor” dedi. “Bu dönüÅŸüme Enerjisa Enerji ve Brisa gibi sektörünün öncü ÅŸirketleri olarak somut projelerle katkı sunuyoruz” diyen Pınar, “2022’de Brisa’nın Aksaray fabrikasına kurduÄŸumuz güneÅŸ enerjisi santralini bu yıl 13 bin panele çıkararak geniÅŸlettik. Åžimdi de İzmit fabrikasında 4,8 MW kurulu güce sahip ısı pompası projesini hayata geçirdik. Bu kurulu güç ile yaklaşık 6.000 hanenin yıllık ısınma ihtiyacına denk gelecek miktarda yani yaklaşık 4,3 m3 doÄŸalgaz tasarrufu saÄŸlayacağız. Bu proje, Türkiye’nin en büyüklerinden biri olma özelliÄŸi taşıyor. Attığımız her adım, ülkemizin enerji bağımsızlığına katkı saÄŸlıyor. Enerjisa olarak bu dönüÅŸümün öncüsü olmayı ve Türkiye’yi daha güçlü bir enerji geleceÄŸine taşımayı sürdüreceÄŸiz” diye konuÅŸtu. İlginizi çekebilir... İSİB "2024 İhracatın Liderleri Ödülleri" Sahiplerini Bulduİklimlendirme Sanayi İhracatçıları BirliÄŸi (İSİB) tarafından 29 Nisan 2025 Salı günü Ankara'da Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel SekreterliÄŸ... Kombileri, Yaz-Kış Tasarruflu Kullanmak İçin Yapılması GerekenlerTermo Teknik Türkiye Satış Müdürü Cem BayramoÄŸlu, yaz ve kış aylarında kombilerin verimli kullanılması için yapılması gerekenleri paylaÅŸtı.... Sakarya Gaz Sahası'nda İlk Faz TamamlandıBir grup gazeteciyle bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karadeniz'de günlük 9,5 milyon metreküp üretime ulaşıla... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.