
Bosch Grubu, 2024 finansal yılının zorluklarına raÄŸmen Türkiye'deki beklentilerini aÅŸtı. Åžirket, baÄŸlı ÅŸirketlere yapılan iç teslimatlar ve konsolide edilmeyen satışlar dahil olmak üzere, bir önceki yıla göre %25'lik bir artışla 5,5 milyar Euro toplam net satış elde etti. Türkiye'deki konsolide satışlar, bir önceki yıla göre %26'lık bir artışla 2,9 milyar Euro oldu. 31 Aralık 2024 itibarıyla Bosch, Türkiye'de 18.000'den fazla çalışan istihdam ediyor.
İçinde bulunduÄŸumuz yıla dair beklentileri deÄŸerlendiren Bosch Türkiye ve Orta DoÄŸu BaÅŸkanı Daniel Korioth, “Piyasa koÅŸullarının iÅŸletmelerin rekabet gücünü baskı altına almasıyla, 2025 yeni zorlukları da beraberinde getirdi. Son derece yetkin, motive bir ekibe ve bir asrı aÅŸkın uzmanlığa sahibiz. Ancak mevcut piyasa koÅŸullarına çabuk uyum saÄŸlamak, sürdürülebilir büyüme için her zamankinden daha önemli hale geliyor,” dedi. Korioth, 2025'te ivmenin korunmasının net bir stratejik odaklanma, tutarlı uygulama ve operasyonel verimlilik gerektireceÄŸini vurguladı. Bosch, son dönemdeki baÅŸarılarını daha da ileriye taşımak amacıyla insan kaynağını geliÅŸtirmeye ve elektromobilite, makine ve fabrika otomasyonu, dijitalleÅŸme ve iÅŸ birlikleri gibi stratejik öneme sahip alanlara odaklanmaya devam edecek. Bu çabalar, yalnızca güçlü pazar varlığını sürdürmeyi deÄŸil, aynı zamanda deÄŸiÅŸen koÅŸullar karşısında Bosch Türkiye'nin uzun vadeli rekabet gücünü daha da artırmayı hedefliyor.
Türkiye’de devam eden yatırımlar
Türkiye'deki en büyük yabancı yatırımcılardan biri olan Bosch, ülkedeki yatırımlarına 2024 yılında da devam etti. Åžirket, 2024'te ülkeye 185 milyon Euro yatırım yaparak, 2000-2024 yılları arasındaki toplam yatırımını yaklaşık 4,4 milyar Euro'ya çıkardı. İnovasyona olan baÄŸlılığını sürdüren ÅŸirketin, Türkiye'deki toplam Ar-Ge yatırımı, 2024'te yaklaşık 67 milyon Euro oldu. Bursa, Manisa ve TekirdaÄŸ'daki dört Ar-Ge Merkezi ile Bursa ve İstanbul'daki iki Tasarım Merkezi'nde görev yapan toplam çalışan sayısı ise 971’e yükseldi. Daniel Korioth, Bosch'un mottosuna dikkat çekerek, “YaÅŸam için teknoloji bizim için sadece bir slogan deÄŸil, ÅŸirket kültürümüzün bir parçası. Türkiye'deki dünya standartlarında yetkin mühendislerimizle, yüksek teknolojiye yatırım yapmayı sürdüreceÄŸiz” dedi. ÖrneÄŸin, Manisa'daki Home Comfort fabrikası, Avrupa pazarına yönelik hibrit bir kombi üretimine baÅŸladı. Bu kombi, yalnızca bir e-heater aksesuarıyla yenilenebilir yakıtların kullanımına olanak tanıyor ve tam elektrikli çalışabiliyor. E-heater aksesuarının geliÅŸtirilmesi, Avrupa'daki diÄŸer Bosch tesislerinin desteÄŸiyle Manisa'daki Ar-Ge merkezinde devam ediyor.
Özel makine tasarım ve üretimini güçlendirme
Bosch Üretim Çözümleri, geçtiÄŸimiz yıl Bursa'da yeni bir binaya taşınarak mühendislik çalışmalarını hızlandırdı. Daniel Korioth, “Farklı müÅŸterilerden aldığımız sipariÅŸlerin artması makine iÅŸimizi önemli ölçüde güçlendirdi. Bu nedenle, müÅŸteri taleplerine daha hızlı yanıt vermek için, üretim süreçlerini optimize etmeye yönelik özel ekipler oluÅŸturduk. Bataryalar, eDrive, içten yanmalı motor sistemleri, sensörler ve elektronik gibi mobilite çözümlerinden; ısıtma, klima ve ev aletleri gibi tüketici ürünlerine kadar geniÅŸ bir portföye sahibiz” dedi.
Üretim tesislerinde enerji verimliliÄŸi önlemleri
Daniel Korioth, Bosch'un iklim eylemi çabalarındaki önceliklerini vurguladı. 2020 yılından bu yana, Bosch Grubu, dünya genelinde 450'den fazla lokasyonu ile genel olarak iklim nötr olmuÅŸtur (Kapsam 1 ve 2). Sera Gazı Protokolü Kurumsal Muhasebe ve Raporlama Standardı'na göre karbon nötrlüÄŸüne ulaÅŸmak için dört alana odaklanıldı: enerji verimliliÄŸini artırmak, yenilenebilir kaynaklardan kendi enerjimizi üretmek (yeni temiz enerji), yenilenebilir kaynaklardan elektrik satın almak (yeÅŸil elektrik) ve kalan COâ‚‚ emisyonlarını dengelemek için karbon kredileri kullanmak.[1] 2024 yılında Bursa, Manisa ve TekirdaÄŸ'daki Bosch tesislerinde uygulanan enerji verimliliÄŸi projeleri, farklı sektörlerde faaliyet gösteren bu tesislerin yerel ihtiyaçlarına göre tasarlandı ve gerçekleÅŸtirildi. Bu çabaların sonucunda yaklaşık 13,3 GWh enerji tasarrufu saÄŸlandı. Bu tasarruf, geri kazanım sistemlerinin optimizasyonu, temel yük deÄŸerlerinin azaltılması, soÄŸutucu buharlaÅŸtırıcı pompalarında frekans dönüÅŸtürücülerin entegrasyonu gibi farklı giriÅŸimlerle saÄŸlandı.
Üniversite öÄŸrencilerine gelecekteki teknolojiler tanıtılıyor
Bosch, Türk sanayisi için nitelikli bir iÅŸ gücü oluÅŸturmak amacıyla çeÅŸitli eÄŸitim programlarına liderlik etmeye devam ediyor. ÖrneÄŸin, yüksek mühendislik gerektiren çalışmaları yürüten İstanbul’daki Bosch mühendislik ekibi, son beÅŸ yıldır Bosch Mobilite EÄŸitimi adında bir program düzenliyor. Bu yıl 1000'den fazla öÄŸrencinin bu baÅŸvurduÄŸu programa farklı üniversitelerden 100'den fazla katılım oldu. Programın içeriÄŸi, Türkiye'nin insan sermayesi için elektrifikasyon ve hidrojen gibi geleceÄŸin teknolojilerini de kapsayacak ÅŸekilde geniÅŸletildi. Ayrıca, Bosch iki yıl önce Bursa'da mühendislik öÄŸrencileri için Bosch Yetenek Akademisi'ni baÅŸlattı. Burada yapay zeka, dijitalleÅŸme, yakıt hücreleri ve kompresörler konularında eÄŸitim veriliyor. UludaÄŸ Üniversitesi ve Bursa Teknik Üniversitesi ile iÅŸ birliÄŸi içinde gerçekleÅŸtirilen eÄŸitim programına bu yıl 250'den fazla öÄŸrenci katıldı.
Bosch Grubu: 2025 için görünüm ve stratejik yol
Bosch Grubu, rekabetçi konumunu güçlendirmek amacıyla iddialı 2030 Stratejisi ile yoluna devam ediyor. Geçen yıl piyasa koÅŸullarının büyüme üzerinde önemli bir engel oluÅŸturması ile, Bosch Grubu, 2024 yılında 90.3 milyar Euro ile bir önceki yıla göre %1,4 daha az satış geliri elde etti. Döviz kuru etkisinden arındırıldığında düÅŸüÅŸ %0.5 olarak gerçekleÅŸti. Faaliyetlerden elde edilen FVÖK marjı ise %3.5 oldu. Bosch Grubu Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Stefan Hartung, “2024 finansal yılında maliyetlerimiz, yapımız ve portföyümüz açısından önemli iyileÅŸtirmeler saÄŸladık” dedi. Bosch, normal enflasyon oranının %2 ile %3 arasında olması durumunda, 2030 yılına kadar yıllık ortalama %6 ile %8 arasında bir büyüme hedefliyor. Yılın ilk çeyreÄŸinde ÅŸirket, bir önceki yıla göre satış gelirini %4 oranında artırdı. Bosch Grubu, 2026 yılı için %7'lik bir hedef marjı hedefliyor, ancak mevcut koÅŸullar göz önünde bulundurulduÄŸunda, bunun son derece zorlu bir görev olduÄŸunun da altını çiziyor. Hartung, “Yüksek inovasyon gibi güçlü yönlerimize cesurca odaklanarak küresel bir teknoloji lideri olmaya devam edeceÄŸiz” dedi.
R E K L A M