Türkmen gazının Mart ayı başından itibaren Türkiye’ye gelmesinin ardından iki ülke arasında enerji alanındaki iliÅŸkiler derinleÅŸiyor. Türkmenistan’ın baÅŸkenti AÅŸkabat’ta temaslarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkmenistan Halk Maslahatı BaÅŸkanı Gurbanguly Berdimuhammedov ve Türkmenistan CumhurbaÅŸkanı Serdar Berdimuhammedov ile görüÅŸtü.
Bakan Bayraktar, Barış ve Güvenlik Yılı kapsamında düzenlenen toplantıya da katılarak ev sahibi ülke ile hem Türkmenistan karasında hem de Hazar Denizi’nde petrol ve doÄŸal gaz sahalarının geliÅŸtirilmesi konusunda ortaklıklar kurmak istediklerini açıkladı.
Enerji Perspektifini Anlattı
Bakan Bayraktar, AÅŸkabat’ta “Barış ve Güvenlik Yılı: Sürdürülebilir Kalkınmanın SaÄŸlanmasında Bölgesel Ekonomik İşbirliÄŸi Uluslararası Konferansı'na katıldı. Burada bir konuÅŸma yapan Bayraktar, Türkiye’nin enerji perspektifini katılımcılarla paylaÅŸtı. Bayraktar, 2025 yılının Türkmenistan’ın giriÅŸimiyle BirleÅŸmiÅŸ Milletler tarafından "Uluslararası Barış ve Güvenlik Yılı" olarak ilan edildiÄŸini ifade ederek enerji sektöründe iÅŸ birliklerinin arttırılmasının gerekliliÄŸine vurgu yaptı. Zorlukları aÅŸabilmenin tek yolunun karşılıklı güven temelinde uzun vadeli ortaklıklar kurmak olduÄŸuna deÄŸinen Bayraktar, Türkiye’nin enerji stratejisini iki temel zorluk üzerine ÅŸekillendirdiÄŸini bildirdi.
Enerji GüvenliÄŸi ve Bağımsızlığı
Bayraktar, bunlardan birinin enerji güvenliÄŸi olduÄŸunu kaydederek Türkiye’nin enerji talebinin son 20 yılda 3 kat arttığına önümüzdeki 20 yıl boyunca da her yıl yaklaşık yüzde 5 artacağına iÅŸaret etti. İkinci temel zorluÄŸun enerji bağımsızlığı olduÄŸunu belirten Bayraktar, Türkiye’nin Sakarya Gaz Sahası’ndaki keÅŸfe kadar doÄŸal gazın tamamını ithal ettiÄŸini, petrolde de bugün ihtiyacın yüzde 90’ının ithalat ile saÄŸlandığını vurguladı.
Tarihi Adım
Bayraktar, zorlukları aÅŸmak için kapsamlı bir enerji stratejisi geliÅŸtirdiklerini anlatarak bu çerçevede bölgesel iÅŸ birliklerinin öne çıktığına deÄŸindi. 1 Mart itibarıyla tarihi bir adım attıklarını ve Türkmenistan’dan doÄŸal gaz ithalatı gerçekleÅŸtirdiklerini anımsatan Bayraktar, “Böylece ilk kez, sınır komÅŸumuz olmayan bir ülkeden boru hattı yoluyla doÄŸal gaz tedarik ediyoruz. Bu adım sadece doÄŸal gaz arzımızın çeÅŸitlendirilmesi açısından deÄŸil, aynı zamanda Türkmenistan doÄŸal gazının batıya, Avrupa’ya ulaÅŸması açısından da büyük önem taşımaktadır.” dedi.
Yeni Ortaklıklar
Bayraktar, gelecekte, Trans Hazar DoÄŸal Gaz Boru Hattı’nın inÅŸasıyla Türkmenistan’dan Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya daha fazla doÄŸal gaz aktarılabileceÄŸini umduklarını söyleyerek “Aynı zamanda, bu baÄŸlantıyı daha anlamlı hale getirecek upstream sektöründe de büyük fırsatlar bulunmaktadır. Bu sebeple, Türkmenistan ile Türkmenistan ve Hazar Denizi'ndeki petrol ve gaz sahalarının geliÅŸtirilmesi konusunda da ortaklık kurmak istiyoruz.” diye konuÅŸtu.
Sırada Elektrik Var
Türkiye’nin komÅŸularıyla elektrik enterkonneksiyon ve elektrik ticaretini de arttırmayı hedeflediÄŸinin altını çizen Bayraktar, “Bulgaristan ve Yunanistan ile mevcut baÄŸlantılarımızı güçlendirirken Gürcistan, Irak, Azerbaycan ve Suriye gibi ülkelerle de elektrik ticaretini artıracak projeler geliÅŸtiriyoruz. Suriye’ye elektrik saÄŸlayarak bu ülkede normal yaÅŸamın yeniden inÅŸasına katkıda bulunuyoruz. Trans Hazar Elektrik Hattı’nın inÅŸasıyla, gelecekte Türkmenistan elektriÄŸi de tüketici pazarlarına ulaÅŸtırılabilecektir.” ifadelerini kullandı.
Üst Düzey Kabul
Bakan Bayraktar, temasları kapsamında Türkmenistan Halk Maslahatı BaÅŸkanı Gurbanguly Berdimuhammedov ve Türkmenistan CumhurbaÅŸkanı Serdar Berdimuhammedov tarafından da ayrı ayrı kabul edildi.
Enerji Projeleri
Türkmenistan Petrol ve DoÄŸal Gazdan Sorumlu Bakanlar Kurulu BaÅŸkan Yardımcısı Batır Amanov ve Türkmengaz BaÅŸkanı Maksat Babayev ile de görüÅŸen Bakan Bayraktar, iki ülkenin ortak geliÅŸtirdiÄŸi enerji projelerinde gelinen son durumu ele aldı.
R E K L A M