ÜRET BRÜLÖR
200x200 piksel Reklam Alanı

Filyos, Yeni Keşfedilen Gaz Rezervlerinin Kullanıma Kazandırılmasında Önemli Rol Oynayacak

Filyos, Yeni Keşfedilen Gaz Rezervlerinin Kullanıma Kazandırılmasında Önemli Rol Oynayacak

7 Haziran 2021 | HABERLER
226. Sayı (Mayıs-Haziran 2021)
3.923 kez okundu

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan Filyos Limanı Açılışı ve DoÄŸalgaz İşleme Tesisleri Temel Atma Töreni'nde 135 milyar metreküplük yeni bir doÄŸalgaz keÅŸfi yapıldığı müjdesini verdi. ErdoÄŸan: “Karadeniz gazını 2023’te kullanıma sunmak için arkadaÅŸlarımız gece gündüz çalışıyor. Filyos'taki tesisi de hızla tamamlayarak hem denizde hem karada bu iÅŸi bir an önce bitirmekte kararlıyız” dedi.

Filyos Limanı Açılışı ve DoÄŸalgaz İşleme Tesisleri Temel Atma Töreni'nde konuÅŸan CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Sakarya Gaz Sahası'ndaki Amasra 1 kuyusunda 135 milyar metreküplük doÄŸalgaz keÅŸfi yapıldığı bilgisini paylaÅŸtı. Bölgenin, Karadeniz gazını kullanıma kazandırmadaki önemine de dikkat çeken CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın açıklamaları ÅŸöyle: “Tarihi bir ana ÅŸahitlik etmek üzere Filyos'tayız, heyecanlıyım. Zira bu eser 10 yıllık deÄŸil, 20 yıllık deÄŸil, bu eserin mazisi 150 yıl. Buraya gelmeden önce limanı ve gaz iÅŸleme tesislerimizin inÅŸa edileceÄŸi tesisleri gezdik, sunumları dinledik. Büyük tonajlı gemilerin yükleme ve boÅŸaltma yapabileceÄŸi uluslararası bir ticaret ve sanayi alanı kurma projesi olan Filyos Limanı nihayet hayata geçti. Burası aynı anda 13 gemiyi tanker hariç alabilecek durumda ve 13 gemi buraya yanaÅŸabilecek durumda. Yani draftı itibarıyla da gayet yüksek bir derinliÄŸe sahip bu limanımız Türkiye'nin en büyük limanı konumunda. Buradan dünyaya açılma ÅŸansını Zonguldak'ta yakalayacağız. Ülkemizin en büyük üç limanından biri olan Filyos, yılda 25 milyonluk kapasitesiyle ihracatımıza çok önemli katkı saÄŸlayacaktır. Filyos Limanı, Türkiye yanında tüm DoÄŸu Avrupa'nın konteyner, dökme yük ve kuru yük ticaretini yürütebilecek potansiyele sahiptir. Bugün limanın inÅŸası tamamlanan ÅŸu mendirek, geri saha ve rıhtım bölümlerini hizmete açıyoruz. Karadeniz'in çıkış kapısı olacak Filyos Limanı, Marmara limanlarının ve boÄŸazların yükünü hafifletecek. Filyos Limanı'nın ülkemize, bölgemize, sektörlerimize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

Bugün açılışını yaptığımız Filyos Limanı, aslında Filyos Vadisi projesinin bir parçasıdır. Filyos Vadisi ulusal ve uluslararası yatırımcılara entegre sanayi konsepti sunuyor. Bu vadide yatırımcılarımıza birçok imkân vadediyoruz. Filyos Vadisi'nin göbeÄŸinde yer alan yaklaşık 600 hektarlık alana sahip Türkiye'nin ilk mega endüstri bölgesi olan Filyos Endüstri Bölgesi'ni bu vizyonla ilan ettik. Havalimanı, demiryolu ve karayolu baÄŸlantılarına sahip stratejik konumuyla muazzam bir lojistik fırsatı içerisinde barındırıyor. Filyos Endüstri Bölgesi büyük yatırımcıları bölgeye çekerek iç piyasa talebinin karşılanması ve dış ticaret açığının azaltılması noktasında üretim üssü olarak çalışacak. Yenilikçi ve çevre dostu bir yaklaşımla tasarlanan endüstri bölgesi özel sektörün liderliÄŸinde profesyonel ÅŸekilde faaliyetlerine baÅŸladı. Orta yüksek ve yüksek teknoloji odaklı tasarımlara ev sahipliÄŸi yapacak. İnÅŸallah Filyos Vadisi entegre yapısıyla önümüzdeki dönemde bölgenin ve Türkiye'nin üretimine, ihracatına ve istihdamına çok önemli bir katkı sunacak.

135 Milyar Metreküplük Yeni DoÄŸalgaz Rezervi

Bu bölgenin stratejik özelliÄŸini artıran bir diÄŸer hususun da Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda tespit edilen doÄŸalgazın kara baÄŸlantı ve iÅŸlemesine ev sahipliÄŸi yapacak olmasına vurgu yapan ErdoÄŸan sözlerine ÅŸöyle devam etti: “Fatih Sondaj Gemimiz geçtiÄŸimiz yıl toplamda 405 milyar metreküplük doÄŸalgaz rezervi keÅŸfetti. Bu sonuç, dünyada 2020'de denizlerde yapılan en büyük keÅŸif olarak kayıtlara geçmiÅŸtir. Kendi gemilerimizle hem sismik araÅŸtırmalar hem de sondaj araÅŸtırmaları yapıyoruz. İşte ÅŸimdi milletimize yeni bir müjdeyi daha paylaşıyoruz. Fatih Sondaj Gemimiz yine Sakarya Gaz Sahası'ndaki Amasra 1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doÄŸalgaz keÅŸfi daha yaptı. Böylece Karadeniz'deki toplam gaz keÅŸfimiz 540 milyar metreküpe ulaÅŸtı. Bu güzel haberin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Amasra-1 Kuyusu'nun çevresindeki yeni arama ve sondajlama çalışmalarımız sürüyor. İnÅŸallah bu bölgeden de yeni müjdeli haberler bekliyoruz”.

“Karadeniz Gazını 2023'te Kullanıma Sunmak için Çalışıyoruz”

Kanuni Sondaj Gemisi’nin, Fatih'in açtığı kuyuları üretime hazır hale getirmek üzere faaliyete baÅŸlayacağını söyleyen ErdoÄŸan: “Karadeniz gazını 2023'te kullanıma sunmak için arkadaÅŸlarımız gece gündüz çalışıyor. Filyos'taki tesisi de hızla tamamlayarak hem denizde hem karada bu iÅŸi bir an önce bitirmekte kararlıyız. Türkiye'yi en büyük cari açık kalemi olan enerji ithalatından kurtaracak kalkınma hamlemizi hızlandırmak en büyük hedefimizdir. 3 etapta çıkarmayı planlıyoruz. 1. aÅŸama deniz tabanında kurulacak doÄŸalgaz üretim sistemleri. 2. aÅŸama karada doÄŸalgazı iÅŸleyecek ve kullanıma hazır hale getirecek tesistir. 3. aÅŸama ise denizdeki sistemle karadaki tesis arasındaki baÄŸlantıyı saÄŸlayacak boru hattıdır. DoÄŸalgaz kullanıma hazır hale geldiÄŸinde zaten ekonomimize büyük katkı saÄŸlayacaktır. İlk etapta 10 kuyunun sondajını ve tamamlama iÅŸlemini bitirecek, ardından yeni sahalara açılacağız. Türkiye'nin denizdeki ve karadaki doÄŸalgaz arama faaliyetlerinde bugün geldiÄŸi yer dikkatli, sabırlı, azimli çalışmaların ürünüdür. Nice sıkıntılara, nice tuzaklara, nice sabotajlara, nice ihanetlere göÄŸüs gererek baÅŸ koyduÄŸumuz bu yolda adım adım ilerledik. Türkiye'nin denizdeki ve karadaki doÄŸalgaz arama faaliyetlerinde bugün geldiÄŸi yer dikkatli, sabırlı, azimli çalışmaların ürünüdür. Nice sıkıntılara, nice tuzaklara, nice sabotajlara, nice ihanetlere göÄŸüs gererek baÅŸ koyduÄŸumuz bu yolda adım adım ilerledik. Ecdadımız Fatih, açılmaz denilen surlarla çevrili İstanbul'u gemileri karadan yürüterek fethetmiÅŸtir. Biz de ekonomik engeli, sinsi ayak oyunlarını aÅŸarak ülkemizi 2023 hedeflerinin eÅŸiÄŸine getirdik” dedi.

Üst üste keÅŸifler yapan Fatih gemisi halen Türkali-2 kuyusunda sondaja devam ediyor. Kanuni gemisi, Fatih gemisinin doÄŸalgaz keÅŸfettiÄŸi kuyularda üretim için gereken testleri ve faaliyetleri yürütecek.

Bakan Dönmez: “Gazı Filyos'taki Bu Tesisten Türkiye'nin Dört Bir Yanına UlaÅŸtıracağız”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Filyos Limanı Açılışı ve DoÄŸalgaz İşletme Tesisleri Temel Atma Töreni'nde yaptığı konuÅŸmada, hidrokarbon arama ve üretiminde Türkiye'nin kararlılığının devam ettiÄŸini dile getirdi. Türkiye'nin bu kapsamda kara ve denizdeki çalışmalarının hız kesmediÄŸini aktaran Dönmez, "Sakarya Gaz Sahası'ndaki 405 milyar metreküplük gaz keÅŸfimizin ardından, son 1 ayda karada üç yeni keÅŸif yaptık. Üç kuyumuzdan elde edeceÄŸimiz ilave 6 bin 800 varille yurt içi petrol üretimimizi 60 bin varilin üzerine çıkardık. Hedefimiz, yurt içi petrol üretimimizi 2023'te günlük ortalama 100 bin varil seviyesine çıkarmak" dedi.

Dönmez, denizlerde ise Fatih sondaj gemisinin Sakarya Gaz Sahası'ndaki keÅŸfinin ardından Türkali-1 ve Türkali-2'de sondajını tamamladığını, Türkali-3'te sondajını sürdürdüÄŸünü ifade etti. Kanuni sondaj gemisinin de tamamlama iÅŸlemlerini gerçekleÅŸtirmek üzere görev başında olduÄŸunu aktaran Dönmez, ÅŸunları kaydetti: "Filyos Limanı'mızın içine gemilerimizin ikmalini ve operasyonlarımız için ihtiyaç duyulan malzemelerin sevkiyatını saÄŸlayacak Filyos Kıyı Lojistik Merkezi'ni geçen yıl temmuzda devreye aldık. Sondaj akışkanı üretimi, sondaj malzemesi depolama ve hasarsız muayene yöntemleriyle ekipman uygunluk kontrolü ve atık yönetimi de bu merkezden gerçekleÅŸtirilir hale geldi. Sakarya Gaz Sahamızda yeni arama ve sondaj çalışmalarımız sürüyor. İnÅŸallah, yeni müjdeler verme umuduyla iÅŸimize dört elle sarılmaya devam edeceÄŸiz. Sakarya Gaz Sahası'ndaki gazın Filyos'ta karaya çıkarılması için çalışmalarımızı da büyük bir gayretle sürdürüyoruz. Bugün bunun ilk adımını atıyor ve Sayın CumhurbaÅŸkanımızın katılımlarıyla doÄŸal gazın karaya çıkacağı ilk nokta olan Filyos DoÄŸal Gaz İşletme Tesisi'nin temelini atıyoruz. DoÄŸal gazı Filyos'taki bu tesisten inÅŸallah Türkiye'nin dört bir yanına ulaÅŸtıracağız. Hedefimiz 2023'te Karadeniz gazının ilk fazını milletimizin hedefine sunmak."

Filyos Limanı


Osmanlı PadiÅŸahı Sultan 2. Abdülhamit döneminde planlanan ve Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine baÄŸlı Filyos beldesinde 2016'da yapımına baÅŸlanan Filyos Limanı'nda çalışmalar tamamlandı ve açılış töreni 4 Haziran’da gerçekleÅŸti.

13 Gemi Aynı Anda Elleçlenebilecek


Filyos limanına aynı anda farklı boyutlarda 13 gemi yanaÅŸarak elleçleme yaptırabilecek. Rıhtımı 14 metre derinliÄŸinde olan limana 70 bin detveyt tonluk genel kargo gemiler, 8 bin TFU'luk konteyner gemilerine, 19 metre derinliÄŸindeki rıhtıma 180 bin detveyt tonluk kuru yük gemileri ve 14 bin TEU'luk konteyner gemileri yanaÅŸabilecek.


 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

ISK-SODEX'ten Ortadoğu ve Türkiye Pazarına İki Stratejik Hamle

Hannover Messe Sodeks Fuarcılık ISK-SODEX Fuarı ve Build4U "" Bina Teknolojileri ve Malzemeleri Fuarı kapsamında iki stratejik iş birliği anl...
15 Mayıs 2025

E.C.A.'nın Dünya Çapında Gururu 2025'te "Yılın En İyi Markası" Ödülü

Almanya Tasarım Yarışması- Plus X Award platformunda, Sıhhi tesisat ve Armatür kategorisinde Türkiye'nin öncü ve en çok tercih edilen markası olar...
14 Mayıs 2025

DemirDöküm'ün Yenilikçi İş Güvenliği Projesi COMBILOK'a MESS'ten Ödül

DemirDöküm, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından bu yıl 9. kez düzenlenen İş Güvenliğinin Yıldızları Yarışması'nda 'İSG Elçi...
14 Mayıs 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.