
Termostatik Vana Tasarruf Sağlar mı?![]()
Sinan Üçüncü Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Öğretmeni Günümüz şartlarında artık doğalgazı tasarruflu bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Kombimize bakım yaptırarak, petek temizliği yaptırarak, tasarruf yöntemlerini uygulayarak gelen fatura bedelini düşürmeye çalışıyoruz. Bunlara ek olarak oda termostatı ve termostatik vana gibi tasarruf sağlayan elemanları araştırıyoruz. Bu yazımda sizlere termostatik vananın tasarruf yapıp yapmayacağından bahsedeceğim. Termostatik vana başlığındaki sensör ortam ısısını algılar. Sensör vana gövdesindeki pimi hareket ettirerek radyatöre giren sıcak suyun miktarını belirler. Üzerindeki numaralar belli bir sıcaklık değerine tekabül etmektedir. Siz istemiş olduğunuz ortam sıcaklığına göre bu ayarı termostatik vana başlığı üzerinden yaparak hem tasarruflu hem de konforlu bir şekilde ısınmış olursunuz. Termostatik vanalar her oda için ayrı bir sıcaklık değeri belirlememize yardımcı olur. Bu sayede radyatörlere giren suyun miktarını da belirleyeceğimiz için kombinin uzun süre çalışmasının önüne geçmiş oluruz. Termostatik vana kullanmadığımızda sistemdeki su 60 lt olsun, kombiyi 50 derecede çalıştırdığımızda 60 lt suyu 10 dakikada ısıttığını düşünelim. Sisteme termostatik vana eklediğimizde radyatörlere giren su miktarı azalacağından kombinin ısıtması gereken su miktarı da azalacaktır. Termostatik vanalardan sonra kombinin ısıtması gereken su 50 lt olsun. Kombinin 50 lt suyu mu ısıtması daha kısa olur; yoksa 60 lt suyu mu? 50 lt suyu istenilen sıcaklığa getirmesi daha kısa sürede olacağından tasarruf sağlar.
Termostatik vananın düzgün çalışabilmesi için montaj kuralları da önemlidir. Vana başlığı zemine paralel olmalıdır. Bunun nedeni ise alttan yukarı yükselen sıcak havasının termostatik vana başlığı arasındaki boşluklardan geçebilmesidir. Eğer duvara paralel montaj edilirse ortam havası vana başlığının içine girmeden tavana yükselir. Böyle bir durumda ise vana başlığı ortam havasının sıcaklığını algılayamaz ve verimli çalışmaz. İlginizi çekebilir... Termik Santrallerde Verimlilik İyileştirme TeknikleriTermik santraller, fosil yakıtlar (kömür, doğalgaz, petrol) kullanarak ısı üretmekte ve bu ısıyıelektrik enerjisine dönüştürmektedir.... Mikro Şebekeler ve Yerel Enerji Dağıtım SistemleriEnerji üretimi ve dağıtımı, küresel ölçekte sürdürülebilirlik, verimlilik ve güvenlik konularının merkezinde yer almaktadır.... "2024 yılı değerlendirmemiz ve 2025 öngörümüz"DOSİDER'den 2025 değerlendirmesi, 2025 öngörüleri... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.