20 Ocak 2023 | KONUK YAZAR 236. Sayı (Ocak-Şubat 2023) | 3.352 kez okundu |
Ferhat Yıldırım
Gazeteci Yazar
DoÄŸal gaz merkezi olmak için altyapısı ve konumuyla tüm yeterliliÄŸe sahip olan Türkiye’nin yeni rolü, Avrupa’nın enerji sıkıntısını çözecek mi ve enerji savaÅŸlarına ara verilmesine katkı saÄŸlayacak mı?
Dünyanın enerji sıkıntısı ile karşı karşıya kaldığı bu günlerde Türkiye, TANAP ve TürkAkım gibi dev projeler ile tedarik sorunlarını ortadan kaldırabilecek kapasiteye sahiptir. Karadeniz’de milli imkanlarla çıkardığımız yerli gazımız da mevcut altyapımızla hem ülkemizin hem de Avrupa’nın enerji kullanımına sunulacaktır.
Enerji Bakanımız Fatih Dönmez’in uzun zamandır mevcut hatlarımızın kapasitesini artırmak ve yeni kaynak ülke ve güzergahlar için ciddi bir enerji diplomasisi faaliyetleri yürüttüÄŸünü biliyoruz. Bir yandan yeni lokasyonlardan gelecek yeni doÄŸal gaz boru hatlarıyla alakalı ülkelerle görüÅŸmeler yapılırken, bir yandan da ortaklaÅŸa gaz arama ve sondaj iÅŸ birlikleri içinde ikili görüÅŸmeler uzun zamandır devam etmektedir.
Yeni kaynaklar ve yeni hatların rotasının Türkiye olması, dünyanın enerji sıkıntısını çözme ve enerji savaÅŸlarına engel olma misyonunun ülkemize verildiÄŸi ÅŸeklinde yorumlanabilir.
Türkiye’nin enerji tedariki ve altyapısıyla doÄŸalgaz merkezi olması konuÅŸulurken, Karadeniz’de keÅŸfettiÄŸimiz doÄŸal gazı karaya çıkarmak için insanüstü kabiliyetler sergilenen çalışmalar da çok önemlidir. Åžu an test ve devreye alma iÅŸlemleri yapılmakta olup, çalışmaların %80’i tamamlanmıştır. Deniz tabanından karaya çıkacak gaz Filyos tesislerinde iÅŸlenecek, ayrıştırması yapılacak ve ulusal gaz iletim sistemlerine aktarılarak milletimizin kullanımına sunulacaktır. Bu sürecin tamamlanması sonucu Türkiye’nin enerji arz ve talep dengesinden dolayı ortaya çıkan yüksek maliyeti aÅŸağı seviyeye çekmesi kaçınılmaz bir durumdur.
Ukrayna ve Rusya arasında yaÅŸanan savaÅŸ nedeniyle küresel piyasalarda ortaya çıkan enerji emtia fiyatlarında anormal fiyat artışlarından, yenilenebilir enerji ve yeni doÄŸal gaz kaynaklarımızla daha az etkilenmek adına güzel çalışmalar yürütmekteyiz.
2012 yılına baktığımızda, 1000 metreküp doÄŸal gazın fiyatının 250-300 dolar bandında iken ÅŸimdi doÄŸal gaz fiyatının küresel piyasalarda 1400-1500 dolar seviyelerinde bulunması enerji konusunda yapılan çalışmaların ne denli önemli olduÄŸunu göstermektedir. Türkiye’nin enerji konusunda yaptığı çalışmalara baktığımızda; doÄŸal gaz arama ve sondaj faaliyetleri ile yenilenebilir enerji kaynakları kapsamında devreye soktuÄŸu projelerin bir devrim niteliÄŸinde olduÄŸu bir gerçektir. Ülkemizin enerjide ticaret merkezi haline dönüÅŸmesi, Türkiye için olduÄŸu kadar Avrupa içinde bir fırsattır.
R E K L A M