
Gaz Yakıcı Cihaz Yetkili Servislerinin Bakım/Onarım Hizmeti Sunması Teknik Bir Zorunluluktur![]()
DOSİDER'den Ekrem ERKUT DOSİDER Yönetim Kurulu Başkanı Derneğimiz DOSİDER; Isıtma Cihazları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği olarak sektörümüzde yaklaşık %90’ı temsil eden üye yapısı ile 30 yılı aşkın süredir çalışmalarını “Isıtma sistemlerinde, yüksek verimli, güvenli ve çevreci; ürün, hizmet ve sistemlerin yaygınlaştırılmasının sağlanması” vizyonumuzla sürdürmektedir. Doğal gaz kullanımı 2023 yılı sonunda 81 il ve 836 ilçeye ulaştı. GAZBİR - GAZMER verilerine göre Türkiye nüfusunun %83 yakınının doğal gaza erişim imkanı bulunduğunu, DG erişebilen nüfusumuzun 71 milyon kişiye ulaştığını görüyoruz. Yurt genelinde 72 adet doğal gaz dağıtım şirketi lisans bölgelerinde 20 milyon üzerine çıkan aboneye hizmet vermektedir. Derneğimizin amaç ve faaliyetleri içinde yer alan “Doğal gaz sektörünün gelişmesini sağlamak amacıyla; yasa, nizamname, şartname, kararname, standart vb. hazırlanmasına katkıda bulunmak” konusunda ulusal ve uluslararası regülasyonların takibi ve sektörümüz açısından değerlendirilip katkı sağlanmaktadır. Bu amaçla Teknik Komitemiz ve Mevzuat Komisyonumuz çeşitli çalışmalar yapmakta, üyelerimiz ve sektör paydaşlarımız bilgilendirilmektedir. 20 milyon üzerindeki doğal gaz abonesinin kullanım yerlerinde tesisat, gaz yakıcı cihaz, baca vb. unsurların bakım ve onarım ihtiyaçları bulunmaktadır. Doğal gaz tesisat ve armatürlerine gaz dağıtım şirketlerinden yetkili firmaları, gaz yakıcı cihazlara markasına ait yetkili servisler bakım/onarım hizmeti sunması kullanıcı ve ürün güvenliği için önem arz etmekte ve teknik bir zorunluluk olarak değerlendirilmektedir. Bu kapsamda kombi, kazan, brülör, radyant ısıtma, klima, ısı pompası vb. tüm ürünlerde yetkili servislerinin hizmet vermesi önem arz etmektedir. Son 10 yılda derneğimizin gündeminde daha fazla yer alan ve sürekli olarak ilgili kamu kurumları nezdinde girişimlerde bulunduğumuz bir konu olan; pek çok özel servisin, web sitesi, sosyal medya vb. mecralarda tüketicileri yanıltıcı nitelikte yetkili servis algısı oluşturmaları ve bu nedenle oluşan mağduriyetleri önleyecek çalışmalardır. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve alt yönetmelikleri bu konularda önem arz etmektedir. Mayıs ayında Resmi Gazetede, “Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” yayınlanmış, bu kapsamda sektörümüz açısından satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi ile özel servisler konusunda çeşitli düzenlemeler yapılmıştır.
Yayınlanan kanun maddeleri ile özel servislerin bir kısmının tüketicileri yanıltmasına yönelik yapmış oldukları çeşitli faaliyetlere yönelik yaptırımlar düzenlenmiştir. Özel servis firmalarının tüm mecralar ve faaliyetlerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde “özel servis” ibaresini kullanmaları, bu uygulamayı yapmayan, tüketiciyi yanıltıcı şekilde davranan özel servis istasyonları için cezai işlem uygulanması hükmü getirilmiştir. İlginizi çekebilir... Termik Santrallerde Verimlilik İyileştirme TeknikleriTermik santraller, fosil yakıtlar (kömür, doğalgaz, petrol) kullanarak ısı üretmekte ve bu ısıyıelektrik enerjisine dönüştürmektedir.... Mikro Şebekeler ve Yerel Enerji Dağıtım SistemleriEnerji üretimi ve dağıtımı, küresel ölçekte sürdürülebilirlik, verimlilik ve güvenlik konularının merkezinde yer almaktadır.... "2024 yılı değerlendirmemiz ve 2025 öngörümüz"DOSİDER'den 2025 değerlendirmesi, 2025 öngörüleri... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.