
Sanayiye Verilen Doğalgazın Kesilmesi...![]()
Sektörel bir dergi olmamıza rağmen, geçtiğimiz günlerde İran kaynaklı bir nedenle sanayiye verilen doğalgaz kesintilerini görmezden gelemedik. Enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı ülkemiz için her zaman bir tehdit olan enerji arz devamlılığına yönelik tehditler için alınabilecek tedbirler olduğuna inanıyorum. Enerji Bakanlığımızın aldığı ve alacağı tedbirlerin yanı sıra sanayicimizin de enerji kaynaklarını çeşitlendirme yönünde girişimleri olması gerektiğini düşünüyorum. Yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmaları ve en azından fabrika çatılarına fotovoltaik paneller yerleştirerek elektrik tüketimleri için bu kaynağı değerlendirmeleri faydalı olacaktır. Pek çok sanayi tesisinin bu yönde girişimlerini görüyor ve tebrik ediyoruz. Bunun aynı zamanda Avrupa Birliği’nin düzenlemelerine uygunluğu nedeniyle de firmaya sağlayacağı kazanç bir kat daha fazla olabilecektir. Bu konuda Güncel sayfalarımızda; Erensan CEO’su Ali Eren’in, “Konutlarda bireysel ısıtma yerine mahalli ısı ve güç üretimi sistemi kullanabilseydik, elektrik ve ısıyı bir arada mahalli olarak üretmiş olacaktık. Bu durumda farklı yakıtları alternatifli olarak kullanmamız mümkün olacağından doğalgaz tedarikinde yaşanacak olası krizlerden etkilenmezdik” görüşü de ilginizi çekecektir. Okumanızı öneririm. Bu sayımızın önemli dosyası Genel Yayın Yönetmenimiz Muhittin Tekman tarafından hazırlanan “Yakıt Birim Fiyatlarının 2022-2017 Yılları Arasındaki Değişimi” başlıklı araştırma oldu. Dosyanın girişinde “Ülkemizde kullanılan yakıtların birim fiyatları 2022 Ocak ayı başında 2021 yılı Ocak ayı başına göre çok önemli oranlarda artışlar göstermiştir. Bu artışlar 2020 yılı Ocak ayı başındaki artışlarla kıyaslanamayacak kadar yüksektir. Özellikle sanayi şirketlerindeki kullanımlar için doğalgaz, LNG ve elektrik birim fiyatlarındaki çok yüksek artış oranları 2022 yılı içinde önce bu şirketlerin maliyetlerine, sonra da satış fiyatlarına yansıması beklenmektedir. Ayrıca ithal ettiğimiz enerji fiyatlarında da artışlar olması olasıdır. Bu durumda TL’nin döviz fiyatları karşısındaki değeri daha da düşmese bile yılsonuna kadar ürün fiyat artışlarının sürmesinin hem TÜFE’nin hem de YÜFE’nin daha da yükselmesine neden olacağı tahmin edilmektedir” notunu okurlarımızla paylaşıyoruz. Baymak, 2021’de yüzde 23 büyürken, cirosu da 1,3 milyar TL’ye ulaştı. Geleceğin teknolojisi olarak öne çıkan ısı pompasında yüzde 13 adetsel büyüme sağladı. Güncel sayfalarımızda okuyabilirsiniz. Türkiye’nin yenilikçi enerji şirketlerinden Han Enerji, sürpriz bir yatırımla; 58 yıldır, Türkiye’de güvenli ve verimli brülör teknolojilerinin öncüsü olan Gökçe Brülör’ü satın aldı. Han Enerji Yönetim Kurulu Başkanı H. Ahmet İlhan bu satın alma ile ilgili süreç, hedefler ve yeni yapılanma hakkında sorularımızı yanıtladı. Söyleşimizi ilgiyle okuyacağınıza inanıyorum.
Yeni dergimiz, BAU Teknolojileri çıkıyor! BAU Teknolojileri dergimiz, ekolojik ve sürdürülebilir yapı malzemelerini konu alacak ve ilk sayısını Şubat ayında yayınlayacağız. Yeni dergimize yayın hayatında başarılar diliyorum.
En derin saygılarımla, İlginizi çekebilir... 2025 için Temkinli bir İyimserlik Var...Zor bir yıl olacağı öngörülen 2024 yılını geride bırakıyoruz.... Dr. Fatih Birol: "Doğalgaz Pazarı Artık Alıcıların Lehine Dönecek ve Fiyatlarında Düşüş Bekliyoruz."TÜSİAD'ın Enerji, Sanayi ve Ticaret Üçgeninde Dünya ve Türkiye için Değerlendirmeler toplantısına Enerji dergimizin editörü Tayfun beyle katıldım.... Yeni Yayın Dönemi...Editörler kurulumuz, yeni yayın dönemi toplantısında 2025 yayın yılı için yeni uygulamaları belirledi.... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.